Биогоривата, търговията и туризма най-предпочитани за старт на собствен бизнес
Биогоривата, търговията и туризма най-предпочитани за старт на собствен бизнес / netinfo
Производство на биогорива, търговия, туризъм и преработка на земеделски стоки са предпочитаните сфери за бизнес, към които са се насочили първите участници в проекта на Сдружение ”Регионални научно-технически съюзи” за обучение на безработни и заети лица от Пловдив и Пловдивска област. След успешно завършване на курса, те ще придобият квалификация по професията ”Икономист-мениджър”, съобщи инж. Розен Попов, изпълнителен директор на Сдружението. Той уточни, че особено важно е обучаваните да се адаптират към пазарната среда и да успеят да стартират собствен бизнес.

Проектът ”Център за бизнес старт” на Пловдивското сдружение ”Регионални научно-технически съюзи” е по Програма ФАР за развитие на човешките ресурси и насърчаване на предприемачеството в региона. По него, до края на годината, ще бъдат обучени 30 безработни и заети лица, които искат да повишат квалификацията си или да сменят професията.

Първата група от 10 човека започна своето обучение на 2 юли. Учебните модули за втората група, която вече е одобрена, са насрочени за 3 септември. Срокът на обучение е 5 месеца и половина, като през това време курсистите получават стипендия по 90 евро на месец.

Програмата включва учебни модули по предприемачество, разработване на бизнес план, търговско и данъчно законодателство, фирмена регистрация, маркетингови проучвания и разкриване на пазарни ниши. Освен консултации, курсистите имат и неограничен достъп до компютърните зали с Интернет, както и до бизнес справочници и специализирана литература в библиотеката на Дома на науката и техниката в Пловдив.