Батаклиев: Когато общината ми се издължи, ще й вдигна капитала в „Градски транспорт”
Батаклиев: Когато общината ми се издължи, ще й вдигна капитала в „Градски транспорт” / Dariknews.bg

Ще възстановя 33-те процента акции на община Пловдив в „Градски транспорт" едва когато общината си изпълни ангажиментите към дружеството. Това заяви мажоритарният собственик на превозваческата фирма Ангел Батаклиев. Според него община Пловдив трябва да възстанови контактната мрежа за тролеите и да върне 48-те автобуса, които са били изгубени, когато Батаклиев е поемал дружеството. Той бе категоричен, че когато всичко това бъде уредено, ще седне да преговаря с общината и ще изпълни обещанието си да възстанови акциите.

В края на декември 2008 г. капиталът на „Градски транспорт" бе увеличен с над 2 млн. лева. По този начин делът на община Пловдив в дружеството се стопи от 33% на 3%. В началото на януари 2009 г. сигналът в прокуратурата за незаконосъобразно вдигане на капитала на „Градски транспорт", което стопи общинския пакет акции, внесе Дани Каназирева в качеството си на председател на Надзорния съвет на Пловдивдската общинска агенция за приватизация. Мотивът бе, че увеличението на капитала противоречи на изискването мажоритарният собственик Ангел Батаклиев да не пристъпва към подобни действия без съгласието на общината, докато не изпълни инвестиционните си задължения по приватизационния договор. Месец по-късно Батаклиев обяви, че ще възстанови 33-те процента акции на Община Пловдив в дружеството чрез доброволен акт на дарение.

Надзорният съвет на Пловдивската общинска агенция по приватизация (ПОАП) е взел единодушно решение да заведе дело за неустойка в размер на 1,1 млн. лева спрямо фирма „Транс сити", поради непредаване в залог на новоемитираните акции, когато капиталът на „Градски транспорт" бе увеличен.