Бачковската Богородица пристига за пръв път в Пловдив
Бачковската Богородица пристига за пръв път в Пловдив / netinfo
Чудотворната икона на Света Богородица ще бъде пренесена от Бачковския манастир за пръв път в Пловдив. Тя ще бъде посрещната тържествено от митрополит Николай тази вечер от 18 ч. пред катедралния храм “Света Богородица” в Стария град. След вечернята ликът на Небесната закрилница и пазителка на децата и покровителка на майчинството ще бъде изложен за поклонение.

Пред нея утре владика ще отслужи света литургия и молебен за благодатна закрила на децата. Това е духовният подарък на митрополита по случай 1 юни за децата и техните родители, казаха от екипа му.

Чудотворната икона на Божията майка не е гостувала никога в Пловдив. Досега, освен за литийните шествия на втория ден след Великден до местността Клувията, тя е изнасяна само веднъж от манастира, а поводът бе молитва в столицата за спасение на българските медици в Либия. Синодът не разреши иконата да напусне Бачково дори и при направата на копие за покойния вече папа Йоан Павел ІІ, но сега по молба на дядо Николай направи изключение за Международния ден на детето.

Негово Високопреосвещенство ще отправи молитви към Божията майка да бди над децата и да ги пази от злото. В тържествената литургия, ще участват талантите от Детска хорова формация “Пловдив”. След службата за всички деца, дошли в този ден да посетят храма и да се поклонят пред образа на Божията Майка, ще има изненади, сладолед и други лакомства.