Английски художник рисува Левски и Вазов
Английски художник рисува Левски и Вазов / Ваня Трингова/ Дарик радио Пловдив
Английски художник рисува Левски и Вазов
71541
Английски художник рисува Левски и Вазов
  • Английски художник рисува Левски и Вазов

Джон Лансдаун е английски художник, който преди пет години избира да живее и твори в България, в малко село, закътано в полите на Средна гора. Творецът е изумителен човек, който за този кратък период събира в себе си огромна любов към  България, впечатлява с интереса си по родната история и уважението, което има към великите българи.

Джон рисува и портрети на Левски и Ботев. Тези, които го познават казват, че „носи в душата си лондонската мъгла, но е един голям българин”. И като доказателство на тези думи, в навечерието на 135- годишнината на пловдивската библиотека, той дари портрет на Иван Вазов.

Историята на Джон е достойна за филмов сценарий. Пред микрофона на Дарик той разказа, че когато е бил само на 12 години, една вечер сънува България и още тогава вярва, че някой хубав ден ще дойде да живее тук. След години, това наистина се случва и художникът пристига в Пловдив. Когато посещава музея на Златьо Бояджиев си дава сметка, че сънищата му действително са били пророчески. В картините си Лансдаун претворява красотата на българската природа, Родопите, Ковачевци,  Стария Пловдив.

Защо англичанинът избра старите кирпичени къщи на българското село пред Лондонското сити и коя е тази вяра, която го кара да се прекланя пред българските ценности – чуйте истината интервюто на Ваня Трингова в прикачения файл.