Алфа Рисърч: Всички са недоволни от съдебната система
Алфа Рисърч: Всички са недоволни от съдебната система / netinfo
Независимостта, ефективността и прозрачността на съдебната система са един от най-сериозните проблеми за България. Това сочат резултатите от изследване, проведено от агенция “Алфа Рисърч”. Те бяха оповестени днес на пресконференция, съпътстваща годишното събрание на Съюза на съдиите в България, което се провежда в Пловдив. Според заключенията на проучването всички, включително и магистратите, са недоволни от съдебната система у нас, но никой не се чувства субект на промяна. Мненията на широката общественост и на самите магистрати, се пресичат в няколко основни направления. Като основен проблем се посочва корупцията. Според обществеността обаче тя е мащабна и пронизва всички нива на системата, докато магистратите са на мнение, че подобни практики са концентрирани по върховете на съдебната йерархия. Другите посочени проблеми са лошият подбор на кадри, дефицитът на морал, слабият вътрешен контрол и податливостта на външен натиск.

В голяма степен лошият имидж на съдебната система се създава от бавния ход на делата с голям обществен отзвук. От допитването става ясно, че въпреки посочените слабости, 37 на сто от анкетираните са удовлетворени, а други 47 на сто са частично удовлетворени от административните услуги, които предоставят съдилищата у нас. По отношение на съдебните дела удовлетворените са 12 процента, а частично удовлетворените – 54 на сто.

Общото събрание на съдиите отказа да подкрепи проекта за нов Единен етичен кодекс, подготвен от Висшия съдебен съвет, съобщи говорителят на ССБ Нели Куцкова. Мотивите за това са, че според европейските стандарти етичните правила трябва да се приемат от самите съдии, а не от административните им органи, и нормите в кодекса не могат да се използват като основание за налагане на дисциплинарни наказания. Освен това новите клаузи са непригодни, защото трите професии в съдебната система - съдии, прокурори и следователи, не подлежат на едни и същи изисквания.