Адски мъки за заплати в „Градски транспорт”
Адски мъки за заплати в „Градски транспорт” / dariknews.bg/архив

Около 300 лева е чистото възнаграждение, което са получили шофьорите в „Градски транспорт" за декември, научи Дарик радио. Заплатите на кондукторите не надхвърлят 100 лева, а парите се вземат на 2 пъти. Все още се чакат плащанията за януари. Сумите представляват 60% от брутното трудово възнаграждение на работниците, което е минимумът, предвиден за изплащане според трудовото законодателство.

Според собственика на „Градски транспорт" Ангел Батаклиев заплати не са изплащани само за февруари, като до края на седмицата служителите ще получат аванси.

Инспекцията по труда е извършила проверка на дружеството на 15 февруари, съобщи за Дарик началникът Атанас Чернаев. Констатирани са нарушения и забавяне изплащането на възнагражденията. Издаден е акт за административно нарушение и предписание. В закона е регламентирано задължителното изплащане на 60% от заплатата, но не по-малко от минималната работна за страната, обясни Чернаев. По думите му, няма изрично нормативно изискване сумите да бъдат изплащани накуп, стига да са в рамките на месеца, за който се отнасят.

Следващата седмица предстои повторна проверка в „Градски транспорт", за да се види спазени ли са предписанията на Инспекцията по труда, допълни Чернаев.