Пампорово туристи
Пампорово туристи / netinfo
За миналата година нощувките на чуждестранни туристи в Пампорово са близо 85 хил., а общите приходи от реализирани нощувки на българи и чужденци възлизат на над 15,3 млн. лв., което е близо 25% ръст. Това съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов по време на Националния съвет по туризъм, който се проведе в зимния курорт.

Туризмът е сфера, в която, ако усилията не са обединени, няма как да се върви напред. Затова и резултатите тук са така добри, защото работим съвместно с държавата, изтъкна още той.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обърна внимание върху активната работа на туристическата администрация за привличане на повече инвестиции в сектора – както на разпознаваеми брандове, така и на инвестиции за удовлетворяване повишените потребности на почиващите.

Анализите показвали, че най-голяма заетост имат 4- и 5-звездните хотели у нас, които за лято 2018 бяха почти изцяло ангажирани още в края на миналия активен сезон, стана ясно от думите на министъра. Тя посочи, че през 2017 г. пренощувалите лица в хотели с 4 и 5 звезди в страната са общо над 3,7 млн., което е 5,5% ръст, а приходите от реализираните нощувки са общо над 919 млн. лв. (12% увеличение спрямо 2016-а).

„Работим по изключително важна тема - създаването на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще свърже онлайн по защитени канали и в реално време регистратурите на хотелите с масивите от данни на МВР, НАП, министерството и това не само ще повиши сигурността на туристите, но и ще изсветли сектора, каза още министър Ангелкова.
Според нея, почти година и половина е имало обжалване на процедурата за обществената поръчка, но вече това е преодоляно на този етап.

Подадени са 7 оферти на кандидати за изпълнител и следващата година се надяваме системата да работи. С промените в Закона за туризма (ЗТ) намалихме административната тежест и когато той влезе в сила, ще предстои промяна в наредбите, особено за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване“, поясни министър Ангелкова.

Тя предупреди, че и това лято контролът от страна на ведомството ще бъде завишен. Знаете, че заличихме в Националния туристически регистър и прекратихме дейността на 116 туроператора и туристически агента заради нарушения. Ще бъдем безкомпромисни за прилагането на Наредбата за категоризация и прекатегоризация, за да не се допускат случаи на нарушени права на потребители, категорична бе министърът.

В срещата участваха представители на туристическия бизнес, кметове, членове на обществени и неправителствени организации.