46 000 лв за храна на сираците едва се откъснаха от сърцата на съветниците
46 000 лв за храна на сираците едва се откъснаха от сърцата на съветниците / netinfo
Само общинският съветник от ДСБ Даниела Желязкова възрази срещу заложените в бюджета 1,2 млн. лева за строежа на храма “Св. Цар Борис Покръстител” в “Тракия” , но мнозина от колегите й гласуваха “въздържал се” или “против” предложеното от БСП увеличение с 46000 лева на храната за децата от трите детски дома в Пловдив и то мина “на косъм”. Това стана при окончателното приемане на бюджета на Пловдив за 2007-а година на извънредната сесия днес.

Генералната сметка на града бе увеличена само с 30000 лева, след като общинските финансисти се съгласиха да заложат 360 лв приходи от туристически такси, вместо първоначално фиксираните 330000 лв.

Така бюджетът бе закован окончателно 218 млн. 331406 лева – с 9% повече от миналогодишния и приет с гласовете на ГЕРБ, ВМРО, Атака, СДС, ЗНС”Александър Стамболийски” и Спас Гърневски от ДСБ. Против, както и на първото четене вчера бяха групата на левицата, Даниела Желязкова от ДСБ и независимия Любозар Фратев, чиито критики бяха за умишлено занижаване на заложените собствени приходи на общината.

Приехте пестелив бюджет, който ще осигури на Пловдив не развитие, а преживяване, обърна се към мнозинството Желязкова. Според нея с приемането на тази финансова рамка управляващите са показали, че не вярват на собствената си администрация, въпреки увеличения й с 210 души състав. Пловдивският бюджет повтаря в умален вид държавния, копирайки от него безконтролното създаване на излишъци, каза Любозар Фратев в обяснението на отрицателния си вот. Според управляващите, приетата финансова рамка осигурява стабилно развитие на града и предотвратява мераците на опозицията за раздуване на разходите. Председателят на групата на левицата Николай Радев обаче заяви, че новата власт е “откопирала” бюджета и управленския модел на своите предшественици, въпреки обещанията за промяна