196 км ще e първият трансграничен ултрамаратон България-Гърция
196 км ще e първият трансграничен ултрамаратон България-Гърция / netinfo

През юни 2017-та година ще бъдат пробягани 196 км от първия трансграничен ултрамаратон България – Гърция. Това стана ясно след среща на организаторите от Сдружение „Български ултрамаратони” с представители на 6-те общини, през които минава трасето. На срещата подробно бяха разяснени предимствата от провеждането на подобен формат на Балканите.

Николай Марангозов от Сдружението представи трасето, което стартира от Асеновград. В България маршрутът включва 40% горски пътеки и 60% черни пътища с предвидени 13 подкрепителни пункта.

Ще се премине през Резерват „Червената стена”, в който има 645 вида растения, като 38 от тях са включени в Червената книга на България. След изкачване на връх Червената стена, трасето отвежда към хижа Марциганица, оттам бегачите поемат към с. Югово, по пътя минават през стар Римски мост и 4 км. след него достигат първото село. Маратонът продължава през хижа Пашалийца, след която следва 10 км. спускане до село Павелско. Следват 500 м. по равен път до село Хвойна и 4 км. до село Малево. След нови 7 км изкачване и 3 км спускане, състезателите стигат до село Орехово. На 82-рия километър се намират Чудните мостове, от тях предстои изкачване до Глухите камъни и хижа Изгрев. Започва голямо спускане от 10 км. до село Широка лъка, което е известно с богатата си история, уникална и автентична архитектура и чиста природа. От Широка лъка се продължава до връх Турлата през село Солища, докато не се изкачи и до връх Перелик. Предпоследният пункт на българска земя ще бъде разположен на Чаирските езера, след което състезателите ще преминат на територията на южната ни съседка с финал в Паранести, Гърция ”, разказа Марангозов пред присъстващите.

196 км ще e първият трансграничен ултрамаратон БългарияГърция
netinfo
Организаторите определиха, че събитието се очаква да бъде проведено през месец юни догодина, след получаване на съответните разрешителни от министерствата на външните работи на България и Гърция.

196 км ще e първият трансграничен ултрамаратон БългарияГърция
netinfo
Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов сподели своя опит като кмет на община-домакин на трите издания на маратона „Персенк Ултра”.

196 км ще e първият трансграничен ултрамаратон БългарияГърция
netinfo
Представителите от общините Лъки, Чепеларе и Смолян с ентусиазъм приеха идеята за реализирането на проекта „Първи трансграничен ултрамаратон на Балканите – ТрансРодопи“, като занапред се очаква да започне и същинската работа по подготовката на това състезание.