125 философи и историци получават дипломите си днес
125 философи и историци получават дипломите си днес / Дарик архив

125 абсолвенти на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" получават дипломите си днес. Тържествената церемония ще се проведе в Спортната зала на ПУ на бул „България” №236 от 11:00 часа.

От завършващите 125 абсолвенти от 7 бакалавърски и 10 магистърски програми, отличниците са 26. Церемонията ще бъде открита от доц. д-р Валентин Петрусенко, зам.-декан на Философско-историческия факултет, а абсолвентите ще бъдат приветствани от зам.-ректора на ПУ доц. д-р Мария Стоянова и декана на факултета доц. д-р Красимира Кръстанова. Всички завършващи ще положат Галилеевата клетва. Тя е част от церемониите във висшите училища в Европа.

Традицията идва от Италия. На 7 януари 1989 г. на едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция, където е погребан Галилео Галилей, се състоял митинг в негова чест. Тогава се родила идеята във всички университети и институти да се въведе Галилеева клетва, подобна на Хипократовата, и да се произнася като тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Този хуманен призив вече е утвърдена традиция при промоциите в Пловдивския университет, припомниха от висшето училище.

ГАЛИЛЕЕВА КЛЕТВА

АЗ, ВЪЗПИТАНИКЪТ на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”,

като навлизам в редовете на българската интелигенция,

СЕ ЗАКЛЕВАМ:

- да пазя името на университета, който разкри пред мен света на науката;

- да защитя достойно професионалната си подготовка;

- да използвам научните си познания единствено за добро, за напредък,

за хуманизация на света;

- да съдействам за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност;

- да утвърждавам в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал;

- верен на своя народ, да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще;

- да бъда достоен гражданин на Отечеството си!

ЗАКЛЕХ СЕ!