Запазване целостта и постигане на етнически баланс са нужни на Украйна според Местан
Запазване целостта и постигане на етнически баланс са нужни на Украйна според Местан / archive.dariknews

"Безспорно украинската криза е най-тежката криза в европейски план за последните може би 20 години. Тя е много по-тежка от косовската криза. България е пряко засегната от нея и то не само в областта на туризма. Практически Русия и Украйна са наши съседки макар и по море", коментира в Плевен лидерът на БСП Лютви Местан.

Той добави, че България все още не е успяла да диверсифицира газовите си доставки: "Те минават през Украйна, туристическият ни пазар разчита на украински и руски туристи. Освен това България има огромна диаспора в Украйна-между 260 и 300 хиляди етнически българи живеят там. Това е едно много голямо малцинство и трябва да имаме грижа за съхраняването на техните етнокултурни права".

Местан обясни, че това е сложен комплекс от фактори, които имат пряко значение за България и затова е полезно да води умна политика, но в рамките на общоевропейската позиция.

„Според мен украинската криза показва, че нашият българският етнически модел е безалтернативен. Като партия ДПС има отношение към изграждането на този модел, но никога не сме си приписвали правата на негови архитекти, макар и да сме безпорни негови съархитекти.

За изграждането на този модел имат принос и цялото гражданско общество и не малко парламентарно представени партии от началото на прехода към демокрация. Този модел има два основни кита - запазването на териториалната цялост и суверинитета на националната държава, вътре в която тя да гарантира баланса на енторелигиозните различия.

"Вече ви подсказах каква е позицията ни по украинската криза - запазена териториална цялост на Украйна и в рамките на националната украинска държава постигнат баланс между етнорелигиозните различия", каза Лютви Местан.

Според него и дума не може да става за ограничаване на правата на различните малцинства, живеещи в Украйна, независимо кои са управляващите там. "Те не трябва да си помислят за закони като този, с който се опитаха да ограничат използването на майчини езици от малцинствата".