Връщат пациенти с инфаркт заради липса на средства за лечение
Връщат пациенти с инфаркт заради липса на средства за лечение / Люба Нинова

Пациенти с остър миокарден инфаркт ще бъдат връщани или ще трябва да заплащат лечението си в Специализираната болница по кардиология в Плевен. Това заяви днес изпълнителният директор на болницата д-р Сотир Марчев.

Специалистите от лечебното заведение се събраха на мълчалив протест пред РЗОК в Плевен и връчиха на директора на Районната каса Мартин Митев протестно писмо. В него се казва, че бюджетът на болницата за тази година е безпрецедентно намален с 56.49%. През 2010 год. на болницата са заплатени 13 688 575 лв. за лечение на пациенти по клинични пътеки. Предвиденият бюджет на клиниката за 2011 год. е в размер 5 955 596 лв. От СБАЛ по кардиология са категорични, че делегираният им бюджет е определен без да е отчетена и анализирана дейността им за 2010 год.

Връщат пациенти с инфаркт заради липса на средства за лечение
netinfo

В писмото е написано: "Определеният ни бюджет не е адекватен на високата сърдечносъдова смъртност в региона и тенденцията на повишена здравна култура на пациентите, които търсят лечение чрез интервенционални и инвазивни процедури. Под съмнение е възможността на болницата да изпълнява договорните си ангажименти със съгласно подписаните множество договори с периферни болници от региона и извън него, за лечение на пациенти с остър коронарен синдром".

От своя страна, директорът на РЗОК Мартин Митев прие протестното писмо и се ангажира да го предаде на ръководството на НЗОК. Той обясни, че е извън неговите правомощия да решава финансирането на болницата. Според решение на Надзорния съвет на НЗОК, броят на процедурите в инвазивната кардиология, извършвани на един ангиографски апарат, се ограничават до осем на денонощие. От друга страна, за тази година е намалена стойността на всички клинични пътеки с 20%. Мартин Митев беше категоричен, че бюджетите за тази година се изчисляват по методика, която като база стъпва върху извършената дейност през изминалата 2010 год.

"За това има решение от Надзорния съвет на НЗОК от този понеделник и указанието е да се спазва стриктно изпълнението на медицинския стандарт", каза директорът на плевенската здравна каса.