Време е да помислим за Коледа
Време е да помислим за Коледа / Дарик Плевен, архив
Време е да помислим за Коледа
35396
Време е да помислим за Коледа
  • Време е да помислим за Коледа

На все повече места в Плевен започва да се усещат приближаващите празници. По улици, витрини на магазини, по институции вече започнаха да се появяват както светещите лампички, така и гирлянди, украси и най-разнообразни дреболии, които ни карат да броим с нетърпение дните до края на декември. До идването на Коледа. Ако все още не сте прекрачвали прага на магазините за украса, може да го направите сега, няма да сте подранили.

В големите вериги хипермаркети в Плевен играчки и коледни украси се продават от преди повече от месец. Цените са доста прилични, но пък рискувате коледното ви дръвче и домът ви да приличат поразително на тези на съседа ви, например. Затова, ако още не сте се ориентирали, намерете време да минете през коледния базар на централния градски площад. Там в един от магазините намираме и Малин Антов, вещ познавач на асортимента и цените на всички онези дребни джунджурии, без които не може нито един празник. Има и изкуствени елхи, към които интересът не е малък. Предимствата на тези дръвчета са, че може да се ползват повече от еднократно, не правят боклук, има ги в различни оттенъци на зеленото. Височината на дръвчетата е от 60 см. до метър и 60, а цената - от 18 до 70 лв., обяснява Малин.

Украсата е на всеки според вкуса - снежни човечета, еленчета, венци, светещи и пеещи къщички. Вкусът на по-претенциозните и любителите на не масовите играчки също ще остане задоволен - може да вземете например Дядо Коледа, който се вози не в традиционната шейна, а в автомобил ретро модел. Ако желаете украсата да е и функционална, то тогава определено може да се ориентирате към преспапиетата - красивите стъклени топки с фигурки вътре, около които вали сняг. Новост тази година е присъствието на библейски сюжети в различни видове украса. "Хората се съобразяват и със средствата си, пазаруват най-вече неща до десетина лева", казва младият мъж.

Ако пък обичате да ви замирише в дома на иглолистна гора, на смола и истинска зима, то вариантът е да си купите и истинско дръвче. Тази година, обаче, от Паркстрой Плевен залагат предимно на живите дръвчета в контейнер. Това научихме от управителя на дружеството Красимир Петров. Подготвили са за продажба около 150 дръвчета - смърч и ела. Цената е отново според височината - от 20 лв. за по-ниските до 36 лв. за близо двуметров смърч. "Ако хората няма къде да засадят дръвчетата след празниците, имаме идея отново да организираме залесяване и засаждането на елите и смърчовете на няколко места в града", допълни Красимир Петров.

Дали с изкуствена елха или жива, важното е да има празник и настроение за него, естествено. И един съвет от препатили - не оставяйте цялата подготовка за пазаруването за последната седмица. Тогава със сигурност ще изхабите повече нерви и време. А целта е да посрещнем добрия старец усмихнати и щастливи.

Подробности чуйте в звуковия файл.