Варицелата тръгна отново в детските градини в Плевен
Варицелата тръгна отново в детските градини в Плевен / dariknews.archive

25 заразни заболявания са регистрирани през миналата седмица в отдел Противоепидемичен контрол на Регионалната здравна инспекция - Плевен, срещу 16 за предходната седмица, показва бюлетина на инспекцията.

От групата на чревните инфекции са съобщени 4 случая, срещу 6 за предходния период. По видове и населени места те са разпределени съответно: един случай на салмонелоза в Плевен и 3 ентероколита - по 1 в Плевен, Изгрев и Николаево. От групата на капковите инфекции са съобщени 20 случая, срещу 8 за предходната седмица. От тях отново най-много са варицелите - 19, като 13 от тях са в Плевен, по 2 в Рупци и Долни Дъбник, и по една в Опанец и Бръшляница. От групата на трансмисивните инфекции няма регистрирани случаи. От групата на невроинфекциите е регистриран случай на остра вяла парализа в Кнежа, както и за предходната седмица.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания/ОРЗ/ през периода за Плевен е 160,07 на 10 000 , срещу 186,26 на 10 000 за предходния период, като нивото на заболеваемостта е в обичайни за сезона стойности.

През Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН през седмицата са преминали общо 29 лица /13 първични и 16 вторични/, срещу 24 лица /12 първични и 12 вторични/ за предходния период.