Ванеса е първото дете на 2011 година в Ловеч
Ванеса е първото дете на 2011 година в Ловеч / снимка: пресцентър на Община Ловеч

Първото дете, родено в ловешката болница за 2011 година, е момиче и ще носи името Ванеса. Малката чаровница е първа рожба на Геновева Горановска, която работи като сервитьорка в града. "Децата са най-хубавото нещо в живота", сподели развълнуваната майка днес, когато кметът Минчо Казанджиев, заместникът му Пламен Петков и ръководството на болницата посетиха Родилното отделение. Геновева не е решила каква професия би избрала за дъщеря си, но сподели, че обслужването и обстановката в отделението е на много високо ниво.

Последното бебе на 2010 г., родено в Ловеч, е Виктор от Троян. "Той ще избере какъв да стане, но ще има хубава професия, може би зъболекар", каза майка му Деница Александрова. Тя е от Варна, учи за строителен инженер, но живее при съпруга си в Троян. За семейството малкият мъж е втора рожба.

И двете бебета получиха подаръци от община Ловеч с пожеланията да растат здрави и да носят радост на родителите си.

317 деца са родени в Ловеч през изминалата година, а през 2009-та са били 378. За да привличаме родилките тук, а не да отиват в други болници, трябва да предлагаме битови условия с удобства за тях, бяха категорични лекарите. Кметът Казанджиев потвърди, че общината ще продължи да бъде ангажирана с проблемите на здравното заведение. Не само защото притежава дялове в капитала на дружеството, но и защото болницата е на гражданите на Ловеч и общината. Държавата притежава основния пакет от акции, но сама не може да се справи.

В условията на криза не можем да направим много, но трябва да се грижим за доброто ниво на здравното ни заведение, каза кметът. И допълни, че новият завод за автомобили, който ще започне производство през май, както и развитието на туризма ще доведат до съживяване на Ловеч, привличане на млади хора и по-висока раждаемост.