В Плевен няма да се строи нов затвор
В Плевен няма да се строи нов затвор / sxc.hu

Нов затвор в Плевен няма да се строи, обмислена е идеята сега действащият да бъде преустроен и реновиран. Това съобщи при посещението си в Плевен Петър Василев, директор на затворите в България. По думите му, плевенският затвор разполага с достатъчно територия и позволява да бъде преустроен така, че да отговаря на изискванията за съвременните затвори.

Той подчерта още, че страната ни определено има нужда от нови затвори и плановете са да се изградят такива в София и по един в Северна и Южна България. "Битовите условия в нашите места за лишаване от свобода са критикувани от международните правозащитни органи, и то с основание", каза той и допълни, че битовите условия в тях са много лоши.

Петър Василев обясни, че се планира в някогашен армейски имот в Плевен /бившия КЕЧ/ да бъдат събрани две общежития от открит тип и така да се разполага с една база за около 300 лишени от свобода. Идеята е към това общежитие да се обособи помещение за настаняване на обвиняемите и подсъдимите. В момента следственият арест се намира в сградата на областната дирекция на полицията и там условията са по-лоши и от тези в затвора, каза директорът на затворите у нас.

По думите му, последните 2-3 години у нас има тенденция на устойчивост в броя на затворниците, към момента те са около 9 300, а в годините на демократичния преход са били към 12 хил. "Чисто механично броят на лишените от свобода намалява, но това е за сметка на пробацията", поясни Василев. Това наказание, което беше въведено през 2005 година, е органичило в значителна степен притока на нови осъдени в затворите.

Той уточни, че през последните три години броят на осъдените на пробация е около 14 хил., ако те са в затворите сегашните битови условия ще бъдат още по-лоши. Според данните на сситемата на затворите, между 4 и 6 хил. души годишно влизат в пандиза, такава е и бройката на излизащите от местата за лишаване от свобода.