В Плевен може да има Европейско по ловна стрелба
В Плевен може да има Европейско по ловна стрелба / archiv.DarikNews

Кметът на Плевен съобщи на редовна среща с медиите, че в общината е постъпило искане за провеждане на Европейско първенство по ловна стрелба в Плевен на 3 май 2013 - та като според организаторите се очаква в Плевен да останат около два - три милиона евро. „И един милион евро да остане в Плевен, това ще бъде глътка въздух за местния бизнес", коментира кметът.

Проф. Стойков каза още, че се работи много усилено по бюджета на общината за 2013, тъй като той трябва да бъде изготвен до края на годината. До 45 работни дни след това, бюджетът ще бъде внесен в Общинския съвет като преди това трябва да бъде подложен на публично обсъждане по населените места, уточни кметът и добави, че въпреки празниците в момента се работи много сериозно по конкретни варианти, които се разработват и обсъждат. Той отбеляза някои корекции, които са направени в някои сметки като снегопочистването  например, където средствата са намалени с 200 000 лева с цел да се компенсират други нужди.

Относно проблематичните точки в бюджета, Димитър Стойков посочи кредита на общината, по който месечно се очаква да вървят плащания от около 300 000 лева. Към него той добави и вътрешния заем от 2,9 милиона към сметка „Чистота", който по предписание на Сметната палата е трябвало да бъде възстановен до края на 2012. Кметът обясни, че в случаите, когато се ползва такъв кредит, средствата трябва да бъдат възстановени до края на същата година, но до сега вече такива са ползвани два пъти, без да бъдат върнати.

От друга страна, проф. Стойков каза, че общината се старае да не увеличава данъчната тежест за гражданите.