В ПГЕХПроф. Асен Златаров стартира проект за обучение на безработни
В ПГЕХПроф. Асен Златаров стартира проект за обучение на безработни / archive.dariknews

На 26 юни 2013г в Конферентната зала на Професионална гимназия по електроника и химични технологии "Проф. Асен Златаров"-Плевен се проведе началната пресконференция по проект "Осъществяване на професионално и мотивационно обучение на безработни лица, за интегрирането им на пазара на труда", по схема "Квалификация и мотивация за конкурентно включване на пазара на труда" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Проектът се изпълнява от ПГ по електроника и химични технологии "Проф.Асен Златаров", град Плевен и ще се реализира с безвъзмездната финансова помощ на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на стойност 101 280,11 лева, за период от 10 месеца, считано от 28 април 2013 г. до 28 февруари 2014 г.

Общата цел на проекта "Осъществяване на професионално и мотивационно обучение на безработни лица, за интегрирането им на пазара на труда" е чрез предоставяне на възможност за обучение и придобиване или повишаване на професионалната квалификация, както и обучение по ключови компетенции на регистрираните безработни лица да се подпомогне процеса на интеграцията им на пазара на труда и по-лесното им адаптиране, както и повишаване на качеството им на живот и правото им на достоен труд.

Целевата група по проекта са:
39 безработни лица регистрирани в Дирекция "Бюро по труда" гр.Плевен, които отговарят на изискванията на ЗПОО и ЗНЗ минимално входящо образователно равнище, което е съответно: лица навършили 16 години със завършен клас от средното образование или завършено средно образование.Обучението е по следните специалности:
- „Компютърна техника и технологии" втора професионално квалификационна степен - група 13 лица.
- „Компютърни мрежи" втора професионално квалификационна степен - група 13 лица.
- „Възобновяеми енергийни източници" втора професионално квалификационна степен - група 13 лица.
При обучението на целевата група ще се прилага иновативен интегриран подход, включващ квалификационно обучение по конкретна професия, ключова компетентност - „Английски език" І-во ниво (А1) и Мотивационно обучение. За периода на обучението всички обучаващи ще получават стипендия. Успешно преминалите обучение ще получат удостоверения и сертификати.

Предоставянето на качествени квалификационни и преквалификационни образователни услуги по високотехнологични и съвременни специалности в проектното предложение ще спомогнат за привличане на безработни лица в трудоспособна възраст и тяхното мотивиране за личностно и професионално развитие, ще спомогнат за интегриране на безработните лица на пазара на труда и насърчаване на тяхната заетост.

ПГ по електроника и химични технологии "Проф.Асен Златаров"-Плевен разполага със съвременна база и техническо оборудване, с висококвалифициран преподавателски екип, което е основа за запазването на структурите и развитието на квалификационните обучения по тези специалности. Заложените по проекта специалности са съвременни, наричат ги специалности на бъдещето, интересът към тях е висок както от потенциални обучаеми лица, безработни лица така и от работодатели търсещи работници с тези квалификационни умения. Гимназията е ключов елемент в редицата от организации имащи отношение на пазара на труда. Поддържат се партньорски отношения с редица работодатели в региона в сферата на възобновяемата енергетика и информационните технологии, които допълнително ще оказват съдействие за поддържане на дейностите по проекта.

На пресконференцията присъстваха: Екипът за организация и управление на проекта, с ръководител Калин Цветанов Йончев - директор на ПГ по електроника и химични технологии "Проф.Асен Златаров"-Плевен., безработни лица, които ще се обучават по проекта, преподаватели, журналисти и граждани.