В Ловеч все още се готвят за зимата
В Ловеч все още се готвят за зимата / netinfo

Готовността за посрещане на зимата в Ловешка община бе обсъдена през седмицата от членовете на Кризисния щаб, селските кметове и представители на ангажираните със зимното поддържане на улици и пътища фирми и институции.

Все още не са осигурени средства за закупуване на инертни материали, на първо време ще се разчита на останали от миналия сезон налични 1000 кубика, посочиха от Районната пътна служба.

От фирма Пътстрой се ангажираха да приключат ремонтите на техниката си и да имат пълна готовност, ако спечелят поръчката за почистване на общинската пътна мрежа да се справят със снегопочистването.

Представителите на ЧЕЗ заявиха че разполагат със 7 аварийни групи, 190 автомобила с висока проходимост и друга техника. От ВиК Ловеч посочиха че са създадени 4 аварийни групи и наличната техника е в добро състояние.

От БТК обявиха че могат да реагират с аварийни екипи при повреди на селищната и междуселищната мрежа. Снабдени са с резервни дизелови агрегати, които гарантират 14-часова работа при спиране на елктроподаването. От БТК се надяват с приключването на цифровизацията на 11 села през декември прекъсването на телефонните връзки да бъде сведено до минимум.

Вече е ясно на кои ловешки фирми ще се разчита за техника при създаване на кризисни ситуации през зимния сезон. Приоретитно ще се почистват улиците около здравните заведения, училищата, институциите, посочи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. От Гражданска защита се ангажираха да подават актуална информация на кметовете и кметските наместници за времето и очакваните валежи.

Предстои провеждането на конкурс за избор на фирма която ще се грижи за снегопочистването на общинската пътна мрежа. Ще бъде направен и график и маршрут за движение на ученическите автобуси които превозват децата от селата до Ловеч.