Тетевенският Балкан предлага прохлада в летните жеги
Тетевенският Балкан предлага прохлада в летните жеги / Община Тетевен

Местността Заводна е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Тетевенския Балкан през горещите летни дни, откъдето само през миналата седмица са преминали 250 туристи, съобщи Галина Любомирова, „Връзки с обществеността" в община Тетевен. Местността е  на 10-ина км по поречието на левия приток на Бели Вит - река Заводна.

Заводна е изходно място за хижите "Вежен" и "Бенковски" и в същото време е един от входните пунктове за Национален парк "Централен балкан". Местността допада на туристите с дивата си природа и планинския въздух, прохладата от дълбоките сенки на буковите гори и свежестта на водите на планинската река. За любителите на планината тук са изградени  четири къта за отдих, чешма, огнища, маси и пейки.

Тетевенският Балкан предлага прохлада в летните жеги
netinfo

Най-посещаваният кът е "Нефтохима", който се намира в началото на лятната еко-пътека "Царичина". Еко-пътеката отвежда в Национален парк  "Централен балкан". Маршрутът е пешеходен, кръгов, разположен между 804 и 1 338 м надморска височина. Трасето върви успоредно с границата на резерват "Царичина", отделя се вляво и след около 45 минути изкачване през буковата гора, отвежда в местността Слончето, където има изградена панорамна площадка в короната на бук-столетник.

След нов преход по гористия склон се стига до кът за отдих с живописна гледка към скалистата местност Мерудиеви зъби. От тук, след около един час пеш по трасето, се излиза на тревист купол - връх Голяма Шаля. Това е и най-високото място на еко-пътеката.

От изградената на върха наблюдателна кула се открива широка панорама към резерват "Царичина", който е създаден да запази първичните планински горски еко-системи - вековни гори от бяла мура, смърч, ела и бук. Разкрива се гледка и към главното старопланинско било - върховете Юмрука, Вежен, Братаница, Болуваня.

Тетевенският Балкан предлага прохлада в летните жеги
netinfo

Биосферният резерват "Царичина" съхранява горски и субалпийски еко-системи, над 1 000 вида висши растения - 6 български и и 13 балкански ендемита, над 20 субендемита, 5 реликтни и 28 редки вида. Сред тревистите растения впечатлява огненочервеното омайниче.

От връх Голяма Шаля маршрутът се спуска по кръгово трасе, за да продължи към началото на еко-пътеката.