Съгласие ще получи 6 000 000 лева за ремонт
Съгласие ще получи 6 000 000 лева за ремонт / netinfo

До два месеца ще започнат ремонтните работи по проекта за ремонт и реконструкция на най-старото културно средище в Плевен - читалище "Съгласие". Общата стойност на реконструкцията възлиза на 6 милиона лева, което е най-голямата инвестиция, правена в базата на плевенската култура. Това съобщи на среща с медиите депутатът от Коалиция за България и председател на инициативния комитет за честването на 140-годишнината от основаването на читалището Румен Петков.

Тази сутрин Петков е разговарял с министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, който, по думите на депутата, е оценил изключително високо проекта. Този ремонт ще направи читалище "Съгласие" една от най-съвременните бази, свързани с певческото и музикално майсторство в нашата страна. Това ще даде много по-друго звучене на плевенския културен живот и музикалната култура в града, подчерта Румен Петков.

Ние и сега имаме достатъчно основание да сме горди с конкурсите за акомпанятори и за ударни инструменти, с конкурса, посветен на Гена Димитрова, чийто жребий ще бъде изтеглен на 19 май в присъствието на министър Стефан Данаилов, коментира той.

Председателят на читалищното настоятелство на "Съгласие" Ивайло Атанасов допълни, че ремонтът на сградата трябва да приключи в рамките на една година. По думите му, едно от важните неща е, че студиото, което се прави до сцената, ще има уникални възможности и ще бъде една широко отворена врата за записи на млади таланти и за майсторски класове.

Големият тенор Калуди Калудов, който ще пее тази вечер в зала "Емил Димитров" на читалището, пое ангажимент след ремонта да проведе майсторски клас в Плевен.