Съдебен състав от ученици постанови пробация за средна телесна повреда
Съдебен състав от ученици постанови пробация за средна телесна повреда / dariknews.archive

На 25 юни 2015 г. в Съдебната палата в Плевен съдебен състав от седем ученици постанови присъда по чл.129 ал.1 от НК за причиняване на средна телесна повреда, с която наложи на подсъдимия наказание пробация - безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от осем месеца.

Това стана по време на симулативен процес, който се проведе с участието на ученици от 10-ти клас при Математическа гимназия „Гео Милев" - Плевен.

Скандал между две момчета заради момиче, следва побой в двора на училището със средна телесна повреда - счупен нос. Спорът е отнесен до съда, където един срещу друг в съдебната зала се изправят бившият и настоящият приятел на момичето, заради което възниква конфликта.

Инициативата беше организирана от Окръжния съд в рамките на Пилотна програма между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието.

Десетокласниците бяха посрещнати в Зала 8 от магистратите Силвия Кръстева и Красимир Петракиев. Те разясниха естеството на съдебния спор, който трябваше да бъде разрешен от тийнейджърите. След избор на страните по делото - 7-членен съдебен състав, обвиняем и обвинител, прокурор, адвокати и свидетели, както и последни инструкции и запознаване с Наказателния кодекс, беше даден ход и на делото.

Последваха изказвания на адвокати на двете страни по делото, като всеки един от тях с доводи защити своя клиент.