Проф. Стойков: Нямам притеснение от дело за клевета срещу мен
Проф. Стойков: Нямам притеснение от дело за клевета срещу мен / dariknews.archive

"По повод изявления на г-жа Стефка Григорова - бивш директор на РИМ - Плевен, относно Решение на Апелативния съд във Велико Търново, ще припомня, че докладът за извършен одитен ангажимент относно финансовото управление на бюджета на Регионален исторически музей - Плевен, съдържа редица констатирани нарушения на Григорова по време на управлението на поверения й културен институт". Това се казва в разпространено до медиите становище на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

В него се посочва още, че вследствие на еднолично взети решения от директора на музея е допуснато наличието на просрочено задължение за консумирана топлоенергия. "Въпреки наличен финансов ресурс за покриването на задължението към ТЕЦ - Плевен, без да оцени риска от настъпването на вредоносно събитие, директорът на РИМ е допуснал настъпването на имуществени вреди за музея.
Допуснати са пропуски в резултат на липса на вътрешни правила за възлагане на обществени поръчки, както и недостатъчната квалификация на персонала. Нарушени са нормативните изисквания при провеждане на обществена поръчка за осигуряване на достъпна среда в музея, като директорът на РИМ със своя заповед се самоназначава за оценител на офертите, без да подпише декларация за безпристрастност и поверителност.
Не е установен реално функциониращ контрол на приемането и разходването на паричните дарения, което създава риск за неспазване волята на дарителя".

В становището на кмета на Община Плевен се казва още, че в зали 19 и 20 в РИМ е възложено и изпълнено обновление на експозициите, без съгласуван с Министерство на културата проект, което е нарушение на изискванията на чл. 14, ал.1, т. 13"б" от Закона за културното наследство.

Миналата седмица, бившият директор на РИМ-Плевен Стефка Григорова информира медиите, че Плевенската прокуратура не е установила извършени от нея финансови злоупотреби по време на управлението й на музея, от което според нея следва, че всички обвинения, отправени срещу нея са клевета.

По този повод тя предупреди, че ако до този понеделник не получи публично извинение от кмета на Плевен, за нея остава само един вариант - да си потърси правата в съда. Тя заяви, че ще заведе искова молба персонално до лицето Димитър Стойков.

В заключение в своето становище, проф. Стойков посочва: "Нямам обяснение, защо съдебните инстанции не са взели под внимание тези безспорни факти за допуснати нарушения. На тези основания не виждам повод да поднеса извинения на г-жа Стефка Григорова. Нямам притеснения от намерението й да заведе дело за клевета срещу мен, защото по този начин ще мога да докажа публично своята теза".