nikolaides
nikolaides / dariknews.archive
Проф. Кипрос Николаидес: Най-голямото удоволствие е да видиш, как учениците ти стават по-добри от теб
На официална церемония по откриването на 15-та Международна научна конференция за студенти и млади лекари, която се състоя в зала „Амброаз Паре“ в Медицински университет - Плевен, тържествено беше присъдено почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на висшето училище на проф. д-р Кипрос Николаидес - специалист по фетална медицина от Кингс Колидж, Лондон, Обединено кралство.

kauza
dariknews.archive

Пред медиите ректорът на Медицински университет - Плевен проф. Д-р Славчо Томов отбеляза, че нивото на конференцията се покачва с всяка изминала година. Един от показателите за това е нарастващият брой участници, чийто брой тази година е 340. Ректорът отбеляза и огромния интерес от страна на чуждестранните студенти, като тази година има вече и студенти от екзотични страни като Танзания и Иран.
Конференцията за пореден път е удостоена с участието на именити личности – професионалисти и учени със световна известност.
Най-важното събитие тази година е присъждането на почетната титла „Доктор Хонорис Кауза“ на МУ-Плевен на проф. д-р Кипрос Николаидес. На срещата с медиите с него беше и д-р Петя Чавеева, която е допринесла за въвеждането и развитието в последните години на феталната медицина в България.

nikolaides
dariknews.archive

Проф. Славчо Томов припомни, че д-р Чавеева е докторант към Медицинския университет в Плевен и й предстои да защити докторска дисертация именно в тази специфична област като феталната медицина и минимално инвазивната хирургия.
„Това за мен потвърждава факта, че ние сме се стремили и ще продължим да работим в посока - Медицинският университет да бъде винаги на предната вълна на иновациите в медицината“, каза ректорът.

„Огромна чест за мен е да получа това звание. За мен е особено важно, защото проф. Томов е пионер в развитието на ендоскопската хирургия.
Д-р Чавеева е един лекар, който е прекарал при мен повече от две години, специализирайки в Лондон, и тя е пионер във въвеждането на феталната медицина в България. Няма по-голямо удоволствие за един учител да види своите ученици да въвеждат добрите практики за благополучието на бременните майки и жени. Сега българските пациенти могат да се чувстват сигурни", каза проф. Николаидес.

nikolaides
dariknews.archive

В неговото отделение в Лондон се обучават повече от 80 лекари. Благотворителната фондация, която е основал той е посветена на това, да отпуска стипендии на много лекари по целия свят. Тя вече е дала стипендии на 9 лекари от България, а други 5 вече се обучават. Професорът каза, че е много важно за един лекар да се усъвършенства в своята клинична практика, но и да предава своето познание. Той припомни, че най-голямото удоволствие за един лекар е, да види как неговите ученици стават по-добри от него.

Проф. Кипрос Николаидис поздрави и студентите от МУ-ПЛевен за добрата организация на научната конференция. Той заяви, че ще се посвети на това, да допринесе за успешното протичане на конференцията, както и да помогне, студентите да придобият по-добри познания и умения и така да се повиши стандарта на грижата за бременните жени в България.

„За мен е чест, че едно от светилата в областта на майчино-феталната медицина получава званието „Доктор хонорис кауза“ на Медицински университет – Плевен“, каза д-р Петя Чавеева – ученик и последовател на проф. Николаидес.
Тя посочи, че проф. Николаидес е емблематична фигура в 21-ви век и работи от 40 години в областта на майчино-феталната медицина.

kauza
dariknews.archive

„Неговата работа е неговият живот и с неговите научни постижения и публикации, са открити и се прилагат различни сфери от областта на феталната медицина и всичко това е свързано с идеята, бременните да имат добра грижа относно скрининг за хромозомнни заболявания, както и скрининг за усложнения по време на бременност", каза д-р Петя Чавеева.