Природо-математическата започва учебната година с модерни кабинети по физика и химия
Природо-математическата започва учебната година с модерни кабинети по физика и химия / netinfo

Два модерни кабинета по физика и химия и хранилища към тях бяха монтирани за три дни от специална немска група от Градската управа на Ерфурт, информират от Община Ловеч. Поредното дарение от побратимения на Ловеч немски град ще осигури условия за едно съвременно обучение на учениците по химия и физика, каза коментира кметът Минчо Казанджиев.

Той посочи, че е получена покана до края на годината преподавателите по тези предмети в гимназията да посетят Ерфурт и да преминат обучение за работа в такива кабинети. Кметът благодари на ръководството на Природо-математическата гимназия за подкрепата и съдействието по време на монтирането на мебелите и оборудването.

Освен това училището е поело 3000 лева разходи за транспортирането им. „Надяваме се, че чрез тези два кабинета ще допринесем за общото саниране на сградата, което през следващите месеци ще бъде извършено с помощта на Европейския съюз, посочи ръководителят на немската група д-р Вернер Унгевисс.Той е директор на службата по образование в Градската управа на Ерфурт.

Кабинетите са били закупени през 2002 година и цената им е била 320 000 евро. След като вече не се използват, немците решават да ги дарят на Ловеч. Сега стойността им възлиза на 95 000 евро, каза д-р Унгевисс.За последните 10 години това е първото крупно дарение за гимназията, каза директорът Димитър Петков.

Кметът Минчо Казанджиев разгледа кабинетите, след което заедно с д-р Вернер Унгевисс и директорът Димитър Петков подписаха приемо-предавателния протокол за дарението. То включва кабинет по химия с 28 места и хранилище към него, кабинет по физика с 28 места и хранилище. Освен това бяха предоставени и инструменти за ремонтни дейности.

Немците подариха и два сака с екипи за жените хандбалистки от Ловеч. Те са дарени от жените на хандбалния тим на Ерфурт, които от тази година играят в Бундеслигата.