lesidren
lesidren / obshtina lovech
Регионалният исторически музей в Ловеч ще окаже методическа помощ на Народно читалище „Въло Радев – 1923 г.” в с. Лесидрен, съобщи Елена Георгиева, главен уредник „Работа с публики” в музея. През тази година читалището отбелязва 95-годишнината от създаването си. В сградата съществува постоянна етнографска сбирка, експонирана с помощта на експертите на музея. След ремонт е осигурено допълнително помещение за сбирката, така че предстои ново експониране на движимите културни ценности, както и социализиране на архивни материали от дейността на читалището и на колекция от произведения на творци, родени в Лесидрен.
През август в музея предстоят предимно специфични експертни дейности, информира още Георгиева.
 
В заключителна фаза е работата по издаването на каталога „Повикани под знамето на народната чест”, който представя движими културни ценности от войните за национално обединение от колекциите на Регионален исторически музей – Ловеч. Представянето на каталога ще бъде акцент от заключителните събития по повод 100-годишнината от Първата световна война. Събитието се предвижда за 11 септември 2018 г. в Художествена галерия – Ловеч, заедно с изложбата картини за 34-ти пехотен Троянски полк от фондовете на галерията.
Продължава работата и на инвентаризационната комисия, която прави пълна инвентаризация на движимите културни ценности от колекциите на отдел „Етнография” на музея.