Преглед на печата днес
Преглед на печата днес / dariknews.bg

"Като в екшън", четем от страниците на вестник Посредник


Въоръжени обраха пощата в "Дружба"
В петък, 10 февруари, в 8:55 на телефон 112 е бил подаден сигнал за въоръжен грабеж в пощенския клон в плевенския жилищен комплекс "Дружба". Двама нападатели, маскирани с качулки и въоръжени с пистолет, нахлули в салона на пощата. В момента там имало 3 касиерки и 4-ма пощальона, а отпред чакали няколко човека за получаване на пенсии. Бандитите застанали пред гишето, където се изплащат пенсиите с вик "Дайте парите" и принудили всички да легнат по очи на мозайката. По неофициална информация една от касиерките се опитала да побегне и станала гонка, един от нападателите я настигнал и опрял пистолет в главата й, тогава тя му дала плик, в който имало... 200 лева. Той го прибрал и всичко могло да приключи дотук, ако пред погледа му не попаднал вързоп с пачки. Крадците принудили служителите да напълнят плик с всичките пари и се измъкнали. Първата патрулка дошла около 9:15 часа.
Когато отидохме на мястото на обира малко след 10 часа, полицаи бяха завардили целия район. Един от сигналите, подаден в полицията, е, че крадците заедно с плячката са се скрили в един от четирите високи блока в началото на "Дружба" - 116. Той е на 16 етажа, с по 8 апартамента на етаж и всичките бяха проверени от полицаи. Проверявани бяха и много други блокове, както и автомобили, но от извършителите не е открита и следа.
По непотвърдени данни в петък е трябвало да бъдат изплатени около 20 хил.лв. за пенсии в този клон на пощата, като парите са били докарани половин час преди обира.


На "Пчеларство - Плевен 2012"
Ергономичен кошер грабна голямата награда
Вчера стана ясен и 10-ият носител на голямата награда за новаторство в пчеларството на международното изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2012". Иновативен ергономичен пчелен кошер получи статуетката, дело на Красимир Рангелов - "Крило на успеха". Тази година патронът на изложението областният управител Иван Новкиришки връчи на победителя в благородната надпревара и плакет на областния управител.
10-ото "Крило на успеха" грабна фирма "Вимекс - М" - Сливен, която през последните години се занимава изцяло с производство на пчелни кошери и пчеларски инвентар. Младен Заров, управител на "Вимекс - М" сподели, че преди години някак случайно фирмата се е свързала с пчеларския бранш. Започнали бизнеса си с производство на дограми и врати през 2000 година когато беше бумът в строителството. Междувременно, обаче, често пчелари идвали при Младен Заров с различни въпроси и идеи. Той признава, че в началото не особено охотно се "хванал на хорото", но пък затова го играе и до днес.
Към момента фирмата изцяло се занимава само с производство на кошери и пчеларски инвентар. "Опитваме се да станем добри производители в тази област, за да можем да задоволяваме потребностите на пазара.


Мартенички „цъфнаха" под преспите сняг
Нищо, че е сме още в средата на февруари и актуалните в момента теми са свързани с Трифон Зарезан и със Свети Валентин. Нищо, че температурите са все много под нулата и май започваме да се радваме когато живакът на термометъра се „вдигне" до минус 8 или минус 7 градуса. На фона на тоновете сняг около нас от няколко дни в центъра на Плевен се появиха първите мартенички. Червено-белите символи на пролетта сякаш се опитвам да ни постоплят или поне да ни припомнят, че пролетта все някога ще дойде.
Потърсихме повече информация от Община Плевен има ли промяна в схемата за разполагане на сергии за продажба на мартеници и колко са до момента подадените заявления от търговци.
От пресцентъра на Общината ни информираха, че вече са одобрени схемите за разполагане на временни търговски съоръжения за продажба на мартеници. Няма промяна в схемата за централната част на Плевен.


Отхвърлиха предложението за съвместна дейност между Общината и "Съгласие"
Комисията по бюджет и финанси е отхвърлила предложението на читалище "Съгласие" за съвместна работа с Община Плевен през 2012 г., като то е върнато в общинската администрация за становище. Това отговори председателят на бюджетната комисия, Мартин Митев, на въпрос на "Посредник".
Предложението предизвика дебати по време на първото му разглеждане - на заседанието на Комисията по култура в сряда, но въпреки това беше подкрепено от нейните членове. Според текста, читалище "Съгласие" предлага да осигури безвъзмездно за нуждите на Общината, учебните и детски заведения зала "Емил Димитров", да предостави за специализирани прояви балетната зала във времето извън програмата на Балетната школа, като осигури подходящи условия за работа и концертни изяви на общински формации, с цел облекчаване режима на ползване на зала "Катя Попова". Срещу това от читалището очакват подпомагане през отоплителния сезон с гориво в рамките на 25 тона или средно по 5 тона за месеците януари, февруари, март, ноември и декември.