Преглед на печата
Преглед на печата / netinfo

Водещо заглавие в регионалния всекидневник "Посредник":

Димитър Стойков: Видеонаблюдението в Мечка действа успешно Изчезнал е само един коч

С 28 гласа "за", нито един "против" и 1 "въздържал се" местният парламент прие на последната си сесия проекта за Стратегия за обществен ред и сигурност в община Плевен.
Настроението в залата бе разведрено осезаемо от коментара на кмета проф. Димитър Стойков за това, че на практика Стратегията вече се прилага успешно. Като пример той даде поставената система за видеонаблюдение в емблематичното село Мечка. По думите му, откакто тя работи, в селото е изчезнал само един коч, за който впоследствие се оказало, че се е загубил, а не е бил откраднат. С казаното определено ме убедихте да подкрепя Стратегията, посочи Георг Спартански, отправяйки пожелание нито един коч в Мечка да не се губи занапред. Въпреки това, системата за гласуване показа, че има един-единствен въздържал се и той е именно Спартански.

Жена спечели дело за счупена на заледен тротоар ръка
Възражение на единия ответник: Потърпевшата си спомогнала за ситуацията, защото била с пола, а не с панталон

Плевенският районен съд осъди търговец, собственик на магазин и Община Плевен да заплатят обезщетение на жена, счупила ръката си на заледен тротоар.
Случката се разиграва на 24 февруари 2011 г., когато жената, излизайки от магазин в жк "Сторгозия", пада поради непочистения от сняг и лед тротоар, като ищцата твърди, че това е станало пред самия вход на магазина. Жената е приета в болницата и на няколко пъти била подложена на оперативно лечение. Ищцата твърди, че въпреки че е здравноосигурена се е наложило да направи допълнителни разходи и предявява иск за претърпени неимуществени в размер на 2 630 лв., както и за имуществени вреди на стойност 2 350 лв.
По делото има двама ответника - собственикът на магазина и Община Плевен.
От всички показания на свидетелите става ясно, че падането на потърпевшата е станало така, както тя го описва, като по делото не се спори за това, че е паднала извън търговския обект, пише в мотивите към присъдата. Съдия Наташа Панчева реши и отсъди: собственикът на магазина и Община Плевен, представлявана от кмета да заплатят солидарно на ищцата сумата от 2 350 лв. за причинените неимуществени вреди, 2 230 лв. за причинените имуществени вреди, вследствие на падането заради заледения и непочистен тротоар, както и 954 лв. деловодни разноски.

Демокрация в училище = отваряне към обществото и излизане от капсулата

За трети път тази година се проведе лятна академия „Демокрация в училище". Домакин на форума беше Полша, а него участва и Лариса Василева, треньор по гражданско образование към Съвета на Европа. Тя е един от четиримата треньори, обучавали 30 участници от различни държави.
Г-жо Василева, какви са изводите от форума в Полша - има ли демокрация в училище?
В академията участват хора от различни държави с различни понятия за демокрация. Затова първата ни работа е свързана именно с уточняването на понятията. Вижте, форумът не е няколкодневно обучение само за себе си. Всички участници тепърва ще работят по темата и в следващата учебна година те трябва да развиват демокрацията в училищата си. Те трябва да направят проект, който действително да постигне някакви измерими цели, тоест след година работа всеки от тях да може да каже - да, ние повишихме нивото на демокрация в училище. Или да се работи в посока на правозащитата, включително и правата на човека.
Провокирате ме да ви попитам - що е то демокрация в училище?
Няма как да бъде обяснено в три изречения. Ще опитам с пример - как се случва процесът на вземане на решения в едно училище? Дали това са еднолични решения на директора или пък той делегира права. Ето това беше тема на едно от занятията в академията, в което провокирахме участниците и особено директорите на училища. Още един казус - трябва ли директорът да се намеси когато има спор за оценки между учител и родител, например. Демократично ли е директорът да се меси в такъв спор?
Казусите бяха много и различни, но основните моменти са ясно разписани в Съвета на Европа и всички държави, членуващи в Съвета на Европа би трябвало да следват тези ценности.


Небесно шоу в августовското небе

Пикът на Персеидите е в нощта срещу понеделник, до 16 август планетите са строени в редица

Всяка година през август едно красиво небесно шоу привлича погледите не само на астрономите, но и на милиони хора. Ако видиш падаща звезда, си пожелай нещо и то непременно ще се сбъдне - гласи народната мъдрост. Е, през август пада най-силният и най-красивият звезден дъжд, за който може да си помисли всеки от нас. Разбира се, това не означава, че всяка година и от всяко кътче на света може да се види най-пищната звездна феерия, но така или иначе метеорният поток Персеиди всяка година ни кара най-малкото да мечтаем. За астрономите, разбира се, погледът към небето и сипещия звезден дъжд е съвсем друг. Още през тази седмица дори любителите астрономи ще се готови с анализите за интензивност и поведение на Персеиди 2012.

И зам.-кметовете ще могат да внасят проекти за решения в ОбС

Предложение за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2011-2015 приеха на редовната си сесия общинските съветници. То бе внесено от д-р Йордан Георгиев, Владислав Николов и Мартин Митев от ГЕРБ. В него те предлагат да бъде предвидена възможността и зам.-кметовете на Община Плевен да внасят проекти за решения, наредби, правилници и други актове. Според съветниците от ГЕРБ, това правомощие на зам.-кметовете е устойчива практика на общинските съвети в България, като то ще спомогне за по-голяма гъвкавост и оперативност в работата на общинската администрация.