Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Вълчитрънското съкровище - нанотехнологии от древността -

това е водещото заглавие в новия брой на регионалния всекидневник "Посредник". "Утре в Брюксел се открива семинар на модерна и обърната към бъдещето тема - „Българските високи и нанотехнологии за повишена сигурност и по-добра защита на европейските граждани". „Вход" към него обаче е късче от древността - тройният съд от най-голямото златно съкровище, намирано по нашите земи - Вълчитрънското. Защото, оказва се, запояването на тръбичките, свързващи трите части на съда, днес, в 21-и век, може да бъде направено най-добре чрез нанотехнология.
Ето защо изложбата-семинар с участието на с участието на български и чуждестранни лектори от Германия и Австрия, евродепутати, комисари и ръководството на Европейския парламент, ще бъде открита с Орфеево винопиене с български мавруд на фона на картината „Чудният празник на Колобъра" на Иван Гонгалов, в центъра на която е пак трилистникът.
Форумът включва два панела. В първия ще бъдат представени значението на нанотехнологиите за лична и национална сигурност, а втората част ще бъде посветена на феномените и качеството на водата като основен елемент на холистичното земеделие. Ще бъдат демонстрирани нанотехнологии срещу фалшификация на стоки и документи, проследяване на автентичност, персонализирана защита, разшифроване на изтрити маркировки, разчитане на скрити шифри върху метални повърхности и други иновативни методи, представени и прието в ООН и внедрени пилотно в 5 европейски държави, сред които и България", пише "Посредник".


"Двама министри за 3 март в Плевен", научаваме още от първа страница на всекидневника. "Консулите на Русия и Румъния, двама министри - на труда и социалната политика Тотю Младенов и на транспорта Ивайло Московски, депутати, общински съветници, военни, местна власт и десетки граждани се събраха на площад „Възраждане" за тържествата по повод 134 години от Освобождението на България.
Церемонията по традиция започна с издигането на националния флаг пред сградата на Общината и отслужването на литургия в памет на загиналите в битките за Освобождението".


От новия брой на "Посредник" научаваме още, че "Избраха Дарин Ангелов в Контролния съвет на НСОРБ". "Председателят на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов е избран за член на Контролния съвет на проведеното на ХХІV Общо събрание на Националното сдружение на Общините в Република България, което се проведе на 29 февруари и 1 март в София. За членове на Контролния съвет са гласували са 484 делегати на общините. В Контролния съвет са избрани още: Николай Апостолов - председател на Общински съвет - Варна, Милен Димитров - кмет на община Костинброд, Танер Али - кмет на община Антоново и Петър Дулев - кмет на община Белене".


Под шапка "Присъда - доживот" "Посредник" разказва са Пламен Йоргов, убил три деца. Той лежи в затвора в Плевен от 22 години и казва "Сънувам както всички останали".
"Пламен Йоргов лежи в затвора от 22 години и седем месеца. И му остават колкото дни Господ му даде - той е с доживотна присъда без право на обжалване. Лятото на 1989 година в землището на малкото градче Гулянци са намерени мъртви, погребани в плитки гробове три деца - на 8, 10 и 12 години. Ето какво пише в архивите на вестниците: Около 14:30 часа на 17 юли Пламен Йоргов спира камиона си до канала в покрайнините на града. Три деца си играят в близост, 33-годишния шофьор ги познава, по Георгьовден ги е снимал. Предлага да ги закара до язовира да ловят гъски - братовчедите Диана, на 12 години, Елена на 10 и Ангел на 8, се качват в кабината. В акациевата гора Йоргов отбива, на поляната затегнал сезала около краката на по-малкото момиче и момчето и ги навързал един за друг. Пред очите им съборил Диана по гръб и я изнасилил. Когато заплакала, я удушил, после удушил и Елена и Ангел. Понечил да тръгне, но му се сторило, че нещо помръдва, върнал се и прерязал гърлата им. След това измил ръцете си с вода от тубата в камиона и се върнал на работа".

В новия брой на ""Посредник" ще прочетете още: Язовирите в Кайлъка пълни с боклуци, Връчиха наградите в Националния конкурс "Освобождението", Реликви от фонда на ВИМ гостуваха в столицата.