Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Мечтата за български автомобили е вече факт" е водещото заглавие в "Посредник".

Вчера премиерът Бойко Борисов преряза лентата на автомобилния завод край ловешкото село Баховица. Заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков премиерът беше на официалната церемония по откриването на "Литекс Моторс".
Сред внушителния брой делови мъже в тъмни костюми, събрали се за церемонията, се открояваше облечената в червено Ван Фън Йън, президент на Great Wall Motor.
В специалната пресконференция участваха Илия Терзиев, изпълнителен директор на "Литекс Моторс", Александър Крамп, главен консултант и производствен директор на компанията, Иво Деков, маркетинг директор, Ван Фън Йън, Антон Дончев, директор в "Литекс Моторс" и постоянен представител на компанията в Китай.
Капацитетът на производството ще е 50 000 коли годишно, ако се работи на две смени. При три работни смени годишно могат да се произвеждат до 70 000. Готовата продукция ще се изнася в четирите посоки на света. Всичко това ще стане, обаче, когато бъдат реализирани всички фази на проекта.
Сега, при старта на производството работниците в завода край Баховица са 120. Следващите години, обаче, техният брой може ще стигне 2 000 души, беше подчертано на пресконференцията. И ръководният екип на завода, и премиерът подчертаха, че се гордеят с това, че редовите оператори в автомобилния завод са на възраст 18-19 години, а 23-мата инженери, избрани сред 350 кандидати, са по на около 25 години. Всички те са обучени от "Литекс Моторс".

Съкращават 85 във "Вапцаров"

85 от работещите в машиностроителния завод "Вапцаров" от първи април остават без работа. Това съобщи на пресконференция вчера директорът на Бюрото по труда в Плевен, Недко Лачев. От ноември 2011 г. не са имали поръчки и това налага съкращаване на щата, обяснили от ръководството на фирмата.
Във "Вапцаров" в момента тече подбор - от общо 385 работника след съкращенията ще останат 300.
Ще припомним, че "Вапцаров" бе сред фирмите, дадени като пример за добра и ефективна работа от кандидат-президента Росен Плевнелиев на предизборното му посещение на 13 октомври 2011 г. в нашия град. Пред ръководствата на три от най-успешните плевенски фирми "Вапцаров", "Илинден" и "Димитров" г-н Плевнелиев се ангажира регионалните приоритети на Плевен да бъдат част от националната програма за развитие. Той повтори този си ангажимент вече като новоизбран президент и на среща с наслов "Стратегически приоритети на Плевен и региона", състояла се на 4 декември.

Озвучаването на джамията не противоречало на закон и наредби

Писмо от зам.-кмета на Община Плевен Стефан Петков във връзка с постъпили жалби на граждани за нарушеното им спокойствие от монтираната на джамията звукова уредба беше представено пред членовете на Комисията по култура и вероизповедания вчера. Към него бяха приложени доклад на служителите на Общинския инспекторат, извършили проверка на място, както и отговорът на главния експерт от отдел "Образование и култура", Нина Дорошенко, във връзка с това, дали монтираната на джамията уредба противоречи на Закона за вероизповеданията и Наредба 13 на Общински съвет - Плевен.
Според отговора на главния експерт в отдел "Култура и образование", озвучаването с уредбата на пространството около джамията не противоречи на Закона за вероизповеданията и Наредба 13 на Общинския съвет - за регламентиране дейността на религиозните общности на територията на общината, стига да е в рамките на допустимите шумови норми и да не нарушава обществения ред, съгласно чл. 6 от Наредбата. А това може да се установи със замерване на шума от представители на РИОКОЗ, се казва още в отговора на Нина Дорошенко.

Прокуратурата се самосезира по казуса с топлото в РИМ и Северняшкия

Във връзка с излъчения репортаж на 17 февруари в предаването "Господари на ефира" за студа, при които е принуден да репетира Северняшкият ансамбъл, Окръжна прокуратура - Плевен е назначила проверка на основание Закона за съдебната власт. Информацията беше публикувана на уебсайта на Прокуратурата. Ще се проверяват твърденията в репортажа за неправомерното изразходване на средства, отпуснати от общинския бюджет за издръжка на ансамбъла, както и сигналите за неизплатени заплати на певците и танцьорите.
Окръжната прокуратура се е самосезирала и за втори подобен случай, станал обществено достояние отново чрез медиите. Става дума за минусовите температури в залите на Регионалния исторически музей. Както вече писахме, музеят работи без парно тази зима.

"Шугар" се класира за четвъртфинал на турнира за Купата на България за жени

Женският отбор на хандбален клуб "Шугар" се класира за четвъртфиналите на турнира за Купата на България. Това стана в събота след като плевенчанки, предвождани от треньорката си Силвия Марковска, разгромиха в квалификационен мач състава на "Нове 99" - Свищов. Надпреварата се състоя в крайдунавския град на 18 февруари. В нея плевенчанки, които играят с отбор по голямата част от който е съставен от девойки младша и старша възраст, започват отлично и на полувремето водят с 19:17 точки. След почивката обаче те са недостижими и приключват мача при резултат 43:37 точки. По информация от плевенския клуб, във воденето на протокола от мача е имало много неточности, което е предизвикало и реакции от страна на ръководството на хандбалния клуб. А в крайна сметка като краен резултат е написано 41:37. "Може и с гол разлика да е, важното е че сме победители", споделя лаконично за "Посредник" Силвия Марковска.