jazovir
jazovir / dariknews.bg
Със заповед на областния управител на Област Плевен Марио Тодоров е назначена междуведомствена комисия с председател арх. Бойко Балтаков, заместник-областен управител, за обследване на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях на територията на Област Плевен.

За периода 9 май – 16 юни 2017 г. комисията ще провери изпълнението на дейностите по осигуряване на проводимостта на речното легло на разстояние до 500 м от язовирните стени. Ще бъдат съставени протоколи за направените констатации и предписания на собствениците на язовирните стени и на съоръженията към тях за предприемане на необходими действия за осигуряване на техническата им изправност и безопасната им експлоатация.

По оценка на председателя на комисията арх. Балтаков, зам.-областен управител на Област Плевен, състоянието на язовирите в град Плевен, които са държавна собственост, е добро – „Мъртва долина-1“, „Мъртва долина-2“, „Кайлъка“, „Тотлебенов вал“ и „Табакова чешма“. Всички те се стопанисват и контролират от държавното предприятие „Напоителни системи“ ЕАД Плевен, клон Среден Дунав, чийто принсипал  е Министерството на земеделието и храните.
Единствено в недобро състояние е преливника към язовирната стена на язовир „Тотлебенов вал“, за справянето с което са предприети необходимите мерки от страна на областния управител на Област Плевен.

На заседание на Министерски съвет на 5 април 2017 г. областният управител Марио Тодоров постави въпроса за състоянието на преливника пред министъра на земеделието и храните Христо Бозуков.
Министърът даде твърдо обещание и вече са предприети мерки за изготвяне на технически проект за възстановяване и ремонт на преливника, за да се отстрани реалната опасност от разрушаването му, което би довело до заливането на парк „Кайлъка“.