Политиката е мръсна работа
Политиката е мръсна работа / Яна Дамянова
Политиката е мръсна работа
25171
Политиката е мръсна работа
  • Политиката е мръсна работа

Честен, обигран, да може да излезе от всяка ситуация, да говори на хората на техния език, да е близо до тях, да споделя тяхното становище и да има чисто минало. Така, според Дим Дуков, който известно име в българския шоубизнес изглежда добрия политик.

Участникът в риалити формата «Биг Брадър» беше в Плевен, за да учи младите кадри на ГЕРБ как да общуват с журналсти. Около 60 младежи, членуващи в партията, участваха в Третата политическа Академия на ГЕРБ и се обучаваха как да се превърнат в добри политици. Дим Дуков беше един от лекторите, чийто уроци предизвикаха засилен интерес от страна на участниците, а и на медиите. Защо политиката е мръсна работа, изискваща чисти политици, ще разберете от интервю с Дим Дуков.../звуков файл/

 Г-н Дуков, как обяснявате успеха на Бойко Борисов?

-Много земен и човечен човек. Много е близо до хората и говори на техния език. Докато един Станишев, включително и Иван Костов, са хора, които не говорят на човешки език, те говорят на политически език. Хората харесват политици, които да изповядват тяхното становище, които да бъдат близки до тях. Хората искат да чуват нещата, които ги интересуват, а не да се говори просто ей така, защото трябва да се говори. Когато си политик, не е задължително да говориш просто ей така.

- Има ли морал в политиката и къде е мястото на младите хора в нея?
- Политиката е мръсна работа. Абсолютно съм категоричен в това, че трябва да има нови лица в политиката, лица, които да не са опетнени. На мен лично ми е писнало в последните 20 години да виждам едни и същи физиономии, които - да, крадат или не крадат, правят това - онова, но в края на краищата, те отново влизат в поредния парламент. Трябва да има млади хора, които да бъдат с чисто минало с ясна визия и да бъдат подготвени. Това, което се случва тук, тази политическа академия на ГЕРБ, е една машина, една подготовка на кадри. Аз съм сигурен, че сред тях има бъдещи депутати, впоследствие като ги опознах виждам бъдещи министри, включително видях и бъдещия министър-председател.

- Кой е най-важният урок, който трябва да научат те?
Моята задача всъщност беше да ги вкараме в едни такива игри, в комуникация с журналисти - как да реагират в различни ситуации. Това, което всъщност днес правихме, е да ги вкараме в една симулация на предаването "Референдум", дадохме им 4 теми и ги разделихме на 2 отбора. Едните бяха представители на ГЕРБ, другите на опозицията и всъщност ние ги вкарахме в една роля, нещо което е много трудно. Да вкараш в роля едни хора, които реално защитават друга позиция, да видиш как ще се справят, защитавайки нещо, в което те не вярват. 

- Научихте ли ги да влизат в роля?

Не съм ги научил да влизат в роля. Ние искахме да видим как биха се справили, ако трябва да влязат в роля.

- Всъщност трява да са добри актьори, така ли?

Не, не и това. Трябва да можеш, когато влезеш в политиката, да бъдеш достатъчно честен и обигран и да можеш да излезеш от всяка една ситуация. Това беше основната идея. Да, частично ги вкарваме в роля, но идеята беше да видим как те ще се справят, да се научат, че не всичко е в цветя и рози.
- Вие участвахте в Биг Брадър. Политиката Биг Брадър ли е?

- Ако се води една честна политика, ако хората които правят политика са малко по-честни от това, което виждаме през последните 20 години, ние можем да живеем в един рай. Понякога обаче политиката може да бъде и Биг Брадър.