Подписаха за финансирането на нов международен фестивал
Подписаха за финансирането на нов международен фестивал / Дарик Плевен

Международният фестивал "Град и култура" ще стартира от следващата година в Плевен. Това е възможно след като миналата седмица министрите на културата Вежди Рашидов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова подписаха Средносрочна рамкова инвестиционна програма и договори за проектни фишове по оперативни програми за регионално развитие.

Схемата е "Подкрепа за организиране на събития с регионален и национален обхват и въздействие" по операция "Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите". Договорите за безвъзмездна финансова помощ, които министрите подписаха, са за общо 5 504 882 лв., а проектите, които ще бъдат финансирани, са 6, уточняват от пресцентъра на Министерство на културата. Един от тях е именно плевенският.

Стойността на договора е 285 442,24  лв., срокът за изпълнение - 24 месеца.

Международният фестивал "Град и култура" Плевен ще предложи на широката публика атрактивни зрелищни форми с високо художествено качество (улични спектакли, представления на открито, концерти, изложби видеоинсталации, акции и др.) Същевременно усилията на реализаторите на проекта ще бъдат насочени към изграждане на връзки между утвърдени и нови атракции и предлагането им в нов туристически продукт, допълват още от министерството. Фестивалната атмосфера ще подпомогне както ангажирането на интереса на жителите и гостите на града-домакин, така и за привличане на елитни участници в артистичните акции, за които пазарът на техния продукт се разширява. Международният фестивал "Град и култура" Плевен ще спомогне за в бъдеще да се развие целенасочена маркетингова стратегия за презентирането на фестивала като алтернативна туристическа атракция.

С подписването на договора за финансиране, Община Плевен поема ангажимент за 3-годишен период след приключване на проекта да провежда този фестивал и той да стане традиционен.