Плевен може да стане столица на шахмата
Плевен може да стане столица на шахмата / netinfo

Плевен да стане шахматната столица на България, тази идея изказа днес председателят на Българската федерация по шах Стефан Сергиев по време на откриването на блиц турнира по ускорен шах, който се проведе в града. Депутатът от Коалиция за България Румен Петков подкрепи идеята като каза, че със съдействието на областния управител Цветко Цветков и на другите фактори тя може да намери своята добра реализация.

„В България материалната база за развитие на шахмата е крайно ограничена. Ние вече сме една от водещите шахматни страни в света, но нямаме условия за развитие на шахмата”, допълни Сергиев. Той апелира към присъстващите на турнира Васил Антонов, депутат от Коалиция за България, Цветко Цветков, областен управител, Пламен Дунчев, представител на ДАМС и общинския председател на БСП Любомир Петков да направят така, че в следващите години някоя сграда в Плевен да бъде преобразувана в шахматен дом.

Румен Петков дари на най-младия гросмайстор в България - плевенчанина Валентин Йотов, сумата от 3 хил. лв., която ще подпомогне участието му в няколко турнира. На плевенския клуб по шахмат „Спартак Плевен ХХI” Петков връчи два комплекта шахматни дъски и фигури, които са копия на дъската, на която Веселин Топалов играе една от срещите срещу американския шахматист Гата Камски за определяне на претендента, който ще се бори на финала за световната купа срещу индиеца Ананд.