balon
balon / obshtina vidin
Днес Плевен ще бъде домакин на Националната дарителска кампания "Поход срещу диабета по суша, въздух и вода", която се провежд от 30 март до 6-ти април в помощ на българските деца, болни от диабет тип 1.
Идеята е, с разнообразие от спортни и развлекателни събития да се насочи вниманието на максимален брой българи към превенция на болестта и грижа за собственото здраве като се предостави информация и възможност за безплатни тестове за нивата на кръвната захар на всеки желаещ.
Инициативата е на "Лайънс клуб - Видин" и е подкрепена от всички клубове на движението в страната, както и от местни администрации, пациентски, лекарски организации, спортни клубове, неправителствени организации и компании.
Сухопътният маршрут обхваща повече от 20 общини на територията на България и Румъния, а любителите на водните спортове могат да се включат в похода чрез водните инициативи по река Дунав. Участниците в прехода ще могат да се възползват от въздушно приключение с голям топловъздушен балон, който ще бъде издиган в населени места по маршрута.
Съвременните технически способи ще спестят над 2 милиона убождания и ще помогнат на подрастващите да постигнат условно здраве и да живеят като пълноценни и равностойни личности.По данни на Националния център по диабет, над 2000 деца в България живеят с болестта и съвременните технически средства са единствения им шанс за нормален живот, с условно здраве.
В Плевен представителите на Лайънс клубовете в града представиха пред журналисти това, което ще се случи на 1 април, когато участниците в кампанията ще гостуват в Плевен.

lion
dariknews.archive

Вижте програмата: 

Помощното игрище зад стадион „Плевен“:
08:00 – 10:00ч. – Привързан полет с балон
10:00 – 12:00ч. – приятелска футболна среща

Площад „Възраждане“:

Участниците във велошествието от Поход срещу диабета ще бъдат придружавани от мотористите на мото клуб „Огнени сенки“
11:00 – 15:00ч. Информационен пункт „Поход срещу диабета“ със следните дейности:
– Посрещане на велосипедистите, участващи в похода с духов оркестър към НУ Христо Ботев
– Изпълнение на танцова формация и повеждане на „Сладко хоро“
– Раздаване на информационни материали за диабета
– Безплатно измерване на кръвна захар със съдействието на МУ Плевен
– Първа помощ при хипогликемия
– Благотворителен базар
– Арт работилница
– Игри и забавления за гражданите на Плевен – колело на късмета, снимки с любими герои

Всички събрани средства от балона, продажба на тениски и мобилна кухня, забавни игри, както и доброволните дарения на граждани и организации ще бъдат използвани за каузата на похода и закупуването на сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1.

Във връзка с кампанията се открива и национална дарителска линия: DMS DIABET 17777 на цена от 1 лв. за всички мобилни оператори.