Педя човек-лакът брада, откри 8-ия маратон на четенето в Плевен
Педя човек-лакът брада, откри 8-ия маратон на четенето в Плевен / archiv.DarikNews

На 2 април в Регионална библиотека "Христо Смирненски" беше даден стартът на осмия Маратон на четенето в Плевен. Педя човек-лакът брада - любимият разказвач на няколко поколения българи откри събитието и даде възможност на деца и внуци на отдавна порасналите приятели на телевизионния герой да се докоснат до мъдростта на неговите послания в изпълнението на неподражаемата Слава Рачева.

„Радвам се, че съм гостенка на това тържество във вашия град. Дълги години играх с кукли в куклен театър, разказвах приказки и съм по-позната на вашите баби и дядовци, майки и татковци, по-големи каки и батковци", каза актрисата. Тя разказа как една вечер на масата на Никола Филипов - известният тогава пръв наш говорител по телевизията се появил Педя човек и казал: "Добър вечер, чичко Филипов, добър вечер, мили деца!" ... и така, малкото човече започна да разказва приказки пред омагьосаните погледи на малките читатели на библиотеката.

Педя човеклакът брада откри 8ия маратон на четенето в Плевен
netinfo

Празникът в плевенската библиотека завърши с цветя за любимата актриса и много снимкиу с нея и "Педя човек-лакът брада".

Маратонът на четенето продължава до 23 април като от 3 до 5 април, библиотекарите ще четат на деца от детските градини произведения на Леда Милева, Калина Малина, Дора Габе и Елисавета Багряна.

Програмата на РБ„Христо Смирненски" включва и тематични уроци, образователни игри и викторини с ученици от плевенските училища. Те ще се запознаят с творчеството на Шарл Перо по повод 385 г. от рождението му, ще обсъждат романите романите му.