Откриха ХІ-та Международна научна конференция за студенти и млади лекари
Откриха ХІ-та Международна научна конференция за студенти и млади лекари / archive.dariknews

На 17 октомври в зала "Амброаз Паре" на ТЕЛЕЦ в Медицинския университет в Плевен се състоя официалното откриване на традиционната ХІ-та Международна научна конференция за студенти и млади лекари.

Младежкият научен форум беше открит от ректора на МУ-Плевен проф. Славчо Томов:
"През годините Международната научна конференция се превърна в научна платформа за обмяна на много работещи идеи, познание, опит и медицинска практика. Създадена за да бъде един мултикултурен форум, конференцията се превърна в емблема на нашата образователна институция". Ректорът каза още, че слоганът на тазгодишната Международна научна конференция е "Обърни на страница 11!"/Turn to page 11!".

Откриха ХІта Международна научна конференция за студенти и млади лекари
netinfo

"Отварянето на нова страница е един много предизвикателен акт, защото вие всъщност сте създателите на тази нова страница", каза ректорът и използва случая да сподели своето вдъхновение с участниците в конференцията чрез думите на Стив Джобс, с които той поздравява студенти по време на церемония по дипломирането им в Станфордския университет през 2005 г.

"Времето ви е ограничено, така че не го хабете в живеене на нечий чужд живот. Не бъдете пленници на догмата - което е да живеете с резултатите от мисленето на други хора. Не оставяйте шума от чуждото мнение да заглуши вътрешния ви глас. И което е най-важно, имайте куража да преследвате сърцето си и интуицията си. Те някак си вече знаят какво наистина искате да се случи.

Останете гладни. Останете безразсъдни. Винаги съм си го пожелавал. И сега, когато завършвате, за да започнете нещо ново, ви го пожелавам и на вас..."

Традиционният за МУ-Плевен младежки научен форум, който се провежда от 16 до 19 октомври 2013 г. се организира под патронажа на проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., ректор на висшето училище, с подкрепата на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" и община Плевен.

Над 200 студенти, докторанти и млади лекари от всички медицински университети в страната, от Военномедицинска академия, Софийски Университет, Българска академия на науките, от 5 университетски болници и редица изследователски центрове у нас са се регистрирали за участие в конференцията.

Към тях са се присъединили и около 40 чуждестранни участници от Англия, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Колумбия, Молдова, Нигерия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, които ще представят заедно с българските си колеги резултати от свои проучвания в девет научни секции.

В програмата на събитието е включено и запознаване на участниците със забележителностите на град Плевен и посещение на град Враца, Черепишки манастир и пещерата "Леденика".