От днес може да сменим личния лекар
От днес може да сменим личния лекар / netinfo
От днес до края на месеца задължителноздравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, напомнят от Здравната каса. Процедурата по смяна на семейния лекар се извършва с регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

В нея се вписват личните данни и данните на предишния общопрактикуващ лекар. Заедно със здравноосигурителната книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус, формата се дава на новоизбрания личен лекар. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Новоизбраният лекар вписва своите данни в здравноосигурителната книжка на пациента.

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене.

Според данните в РЗОК Плевен 2% от здравноосигурените в Плевенска област са сменили личния лекар през декември 2007. Към момента РЗОК – Плевен има сключени общо 216 договора с 222 общопрактикуващи лекари, 210 с идивидуални и шест – с групови практики. Информация за тях може да се поучи в сградата на касата, на сайта на РЗОК /pleven.nhif.bg/ или на телефон 88 25 23.