Очакват епидемия от хепатит А
Очакват епидемия от хепатит А / Dariknews.bg
Очакват епидемия от хепатит А
45731
Очакват епидемия от хепатит А
  • Очакват епидемия от хепатит А

Седем пъти се е увеличила заболяемостта от хепатит А в Плевенско в сравнение с миналата година. За първите девет месеца на 2011-та са регистрирани 54 такива случая или това е заболяемост 18,6 на 100 хил. души население, докато през 2010 г. те са били 8 или 2,7 на 100 хил. Това съобщи д-р Бонеслав Бонев от Регионалната здравна инспекция в Плевен. По думите му, при хепатит тип Б заболяемостта се задържа на същите равнища.

Това е циклично заболяване и през определен период от 4-5 години се наблюдава подем на заболяемостта, поясни още специалистът. Последният такъв пик е бил през 2005-2006, но сега пак се е натрупало население с нисък имунитет и след като има източници на заболяването - отново ще има много болни. Д-р Бонев подчерта, че засегнати са предимно селища с ниска здравна култура и най-често от хепатит боледуват роми. Инкубационният период на заболяването е 45 дни и чак тогава се появяват клиничните симптоми. Те са отпадналост, мускулни болки, увеличение на черния дроб, пожълтяване на склерите на очите и на кожата. Това е т.нар. жълтеница, каза още д-р Бонеслав Бонев и подчерта, че това е чревна инфекция и за предпазване от нея е необходимо спазването на добра лична хигиена.

 11 случая на остри вирусни хепатита са регистрирани в Плевенска област през последните две седмици. Най-много от тях са отчетени в село Ставерци - 4, по 2 -ма болни от хепатит има в Долна Митрополия и Буковлък, по 1 в  Бреница, Петърница и Радомирци. Подробности чуйте от д-р Бонев в прикачения файл...