Общината спечели окончателно срещу Съгласие за имота на Ген. Скобелев 22
Общината спечели окончателно срещу Съгласие за имота на Ген. Скобелев 22 / netinfo

И Върховният административен съд постанови за неоснователна  касационната жалба на читалище „Съгласие 1869" срещу Решение на Административния съд - Плевен, според което Заповедта на Кмета на Община Плевен за изземане на недвижим имот - частна общинска собственост, на бул. „Ген. Скобелев" 22, е законосъобразна. Това съобщиха от общинския пресцентър. Години наред имотът се използваше от „Съгласие 1869" за филиал на библиотеката, раздел „Изкуствознание".

Решението на ВАС е от 10 декември 2009 год. Съгласно чл. 65, ал. 1 от Закона за общинската собственост общински имот, който се владее или държи без основание, не се използва по предназначение или необходимостта от него е отпаднала, се иззема въз основа на заповед на кмета на общината, мотивират се магистратите. По делото бе установено, че имотът е общинска собственост. Налице е и второто условие на закона - имотът се ползва без основание.

Неправилно жалбоподателят - „Съгласие 1869", се позовава на параграфи от Правилника за прилагане Закона за народните читалища /ЗНЧ/, категоричен е още  висшият съдебен състав. Първо - защото липсва доказателство за предоставяне на имота за ползване от читалището в периода до влизане в сила на ЗНЧ и второ, защото предоставянето на общински имот се извършва по реда на Закона за общинската собственост или Закона за държавната собственост, което в случая не е направено.

На тези основания ВАС определя заповедта на Кмета на Община Плевен за законосъобразна, жалбата на „Съгласие 1869" - за неоснователна, а решението на Административен съд - Плевен -  за правилно. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В резултат със заповед кметът Найден Зеленогорски е разпоредил на определена от него комисия да приведе в изпълнение заповедта му от 12.12.2008 год. и на 29.12.09 год. да изземе общинския имот, частна общинска собственост, находящ се на бул. „ Ген. Скобелев" 22. Имотът е иззет, за което е съставен протокол.