Община Плевен се готви за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните
Община Плевен се готви за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните / Dariknews.bg
Община Плевен се готви за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните
33045
Община Плевен се готви за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните
  • Община Плевен се готви за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 5-годишните

От януари месец догодина в община Плевен ще започне създаването на варианти за изпълнението на законовото изискване всички 5-годишни деца задължително да посещават предучилищна подготовка. Ще бъде направен анализ на базата, с която разполагат детските заведения - капацитета им, а също и броят на децата, които ще стават ученици според списъците от служба ЕСГРАОН. Това обясни за Дарик Рени Кръстева, началник отдел "Образование" в общината.

 Основните проблеми са свързани с факта, че много от родените в Плевен деца вече не са тук или пък при нас идват деца от други общини, посочи още тя. По думите й, другата трудност пред която е изправена общината, е капацитетът на детските заведения. "Те са пълни и дори има лек недостиг на места в градините в централната част на Плевен и квартал "Сторгозия" допълни Кръстева. Експертът обясни, че общината има намерение през следващите две години да изгради нова детска градина в центъра, но заради кризата това може и да не се случи и тогава ще се мисли за друг вариант. При него 6-годишните ще трябва да бъдат изведени и да посещават подготвителни класове или групи в училищата.

С липсата на места и неподготвена материална база, Рени Кръстева обясни и отказа на Община Плевен да участва в пилотен проект на Министерството на образованието. Още през август към общините беше отправена покана, ако имат готовност, да въведат новите изисквания за подготовката на 5-годишните още от септември тази година.

В момента 5-годишните деца в общината ни са 1 138, само 913 от тях са обхванати в 35-те детски заведения на наша територия, съобщи Рени Кръстева. Не се знае обаче колко деца има извън детските заведения и колко са тези от други общини, допълни тя. Според нея, ако сега трябваше да се въведе задължителната подготовка за 5-годишните, щеше да има малчугани, които няма да могат да бъдат приети, защото градините са пълни. Подробности чуйте в прикачения файл...