Община Ловеч преизпълни плана за приходи за местни дейности
Община Ловеч преизпълни плана за приходи за местни дейности / archiv.DarikNews

Приходите за местни дейности в община Ловеч са изпълнени на 109,46 %, показва анализът на приходите и разходите на бюджет 2011 г. За това информират от пресцентъра на кметската администрация. При уточнен бюджет 7,7 млн. лв. изпълнението е 8,4 млн. лв. При имуществените данъци ръстът е 116,63 на сто, а при неданъчните приходи - 107,13 %. Най-голямо е изпълнението при неданъчните приходи от общински такси - 124,23 %, следвано от приходите и доходите от собственост - 104,78 на сто. Недобри резултати се отчитат от постъпленията от продажба на нефинансови активи - 45,72 на сто, но това в последните години на криза е факт във всички общини, посочва кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.
В бюджета на община Ловеч през 2011 г. само от дирекция „Местни данъци и такси" са постъпили над 5,4 млн. лв. Те са с около 1,2 млн. лв. повече в сравнение с 2010 г. Най-много за 2011 г. са приходите от такса битови отпадъци - изпълнението е 135 %. Събраните вземания от минали години от местните данъци и такси са в размер на повече от 1 млн. лв.
Кметът Казанджиев отчита, че като цяло изпълнението на приходите за местни дейности се дължи както на добрата организация по събираемостта на текущите приходи, така и на предприетите мерки за подобряване на събираемостта на дължими данъци и такси от минали години. От дирекция „Местни данъци и такси" уточняват, че важна роля имат и инициираните от общината и приети законови промени, касаещи заплащане на общински такси от съдебните изпълнители и изискване на документи за платен данък при извършване на сделки с превозни средства. Внедреният нов програмен продукт също оказа положително влияние за резултатите през 2011 г. Тази година той ще даде възможност за обработване на повече преписки за принудително събиране на суми по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
За миналата година са изготвени и връчени 102 съобщения, издадени са 301 акта за данъчни задължения за минали години за близо 1,4 млн. лв., изготвени и връчени са 319 покани за доброволно погасяване на задълженията. След приключване на тези процедури неиздължилите се са предадени за принудително събиране на сумите в НАП.
За дължими данъци и такси за 2011 г., които възлизат на повече от 280 хил. лв., на данъчната агенция са предадени 176 преписки. От тях 85 са за неплатен патентен данък, 31 - за данък върху недвижимите имоти, 38 - за такса смет, една за данък върху превозните средства, а наказателните постановления са 21.