Намалели са пътните произшествия в Ловеч и областта
Намалели са пътните произшествия в Ловеч и областта / netinfo

16 души са загинали и 156 са ранени при катастрофи на територията на Ловешка област от началото на годината, съобщи Сергей Недялков, началник сектор Пътна полиция към ОД на МВР Ловеч. 832 са общо пътно-транспортните произшествия, от тях 709 са с материални щети, 123 са тежките катастрофи. За същия период на миналата година загиналите са били 18, а ранените - 192-ма. Налице е тенденция на намаляване на пътно-транспортните произшествия, сочат данните на полицията.

Основните причини за възникване на пътни инциденти са по вина на водача, техническа неизправност и др., а най-честите нарушения са несъобразена скорост, неспазване на дистанция, отнемане на предимство, неправилно движение на заден ход и употреба на алкохол.

Само през месец юли са регистрирани 128 пътно-транспортни произшествия, от които 19 са тежки - с трима убити и 25 ранени. За подобряване на състоянието на пътно-транспортната обстановка от съществено значение е контролната дейност, посочи Сергей Недялков. Той подчерта, че вниманието на състава, който работи по контрола на пътното движение, е насочен към нарушенията, създаващи предпоставки за възникването на ПТП.

Патрулните коли разполагат с радар с камера за наблюдение. Благодарение на това са регистрирани 72 нарушители и то само в рамките на един ден, каза Сергей Недялков. Това са нарушения, свързани с превишена скорост и неправилно изпреварване. Заснети са номерата на колите, а след това притежателите им са получили писма.