Над 2 000 родители ще ползват облекчeния за деца
Над 2 000 родители ще ползват облекчeния за деца / netinfo

Над 2 000 родители са поискали облекчения за деца от ТД на НАП Плевен от началото на данъчна кампания за 2008 година, съобщават от пресцентъра на приходното ведомство.

Семейното подоходно облагане тази година се ползва за последен път, след като депутатите решиха да го отменят и компенсират с по-висок размер на детските добавки. 3а този вид облекчение може да кандидатства всеки родител на непълнолетно дете или такова което навършва 18 г. през календарната година. Облекчението може да се ползва и от приемен родител или настойник, стига детето да не е дадено за отглеждане в специализирано заведение.

Тези, които са работили единствено по трудови правоотношения, но са пропуснали да се възползват от семейното подоходно облагане чрез работодателя си в края на 2007 г., също могат да го направят сега чрез НАП. Затова към годишната данъчна декларация се попълва и подава декларация по чл. 21 от Закона за данъците върху доходите на физически лица за ползване на облекчение за деца. При декларирането на получените през 2007 г. доходи размерът на данъчното облекчение, което може да ползва единият родител за ненавършило пълнолетие дете е 420 лв. При две деца данъчна¬та основа се намалява с 840 лв., а при три - с 1 260 лв.

Задължително е посочването на актуална банкова сметка, по която да бъде възстановен надвзетият данък. Ако родителят не разполага с такава, не е задължително да открива сметка-специално за случая, а може да предостави пред НАП тази на съпруга или съпругата си и сумата да бъде наредена по нея.