Национална анкета и Кръгла маса по проблемите на булимията организира младежко сдружение
Национална анкета и Кръгла маса по проблемите на булимията организира младежко сдружение / dariknews.archive

На 10 август в пресклуба на БТА в Плевен, Младежко сдружение "Долни Дъбник" представи своя инициатива за стартиране на национален проект, свързан с борбата с булимията, от която са засегнати около 150 000 души у нас.

От сдружението имат идея да се проведе национална анкета, която да покаже с по-голяма точност, какъв е броят на засегнатите от болестта в страната. След това ще се организира и Кръгла маса, на която да бъде разгледан проблема и възможностите за нов подход към страдащите от булимия.

Младите хора се позовават на опита в Германия, където/във Ваймар/ вече е приложен подобен проект и едно от преимуществата на германския модел е, че показва с относително най голяма точност броя на заболелите от булимия.

От Младежко сдружение "Долни Дъбник" обявиха, че ще започнат работа по провеждането на анкетата в края на отпускарския период и около началото на новата учебна година.
Според младите хора в България липсват институции, които да се грижат за засегнатите от болестта, а практиката е да се изпращат в психиатрии.

За целта в България трябва да бъдат създадени специални центрове, в които работят специалисти психолози.

От сдружението обясниха, че за целта ще се обърнат за подкрепа и съвместна работа към политически необвързани организации, синдикални организации и техни младежки подразделения.