На 18 ноември стартира зимната поддръжка на пътищата
На 18 ноември стартира зимната поддръжка на пътищата / archive.dariknews

"Проверките относно готовността за предстоящия зимен период вече вървят и оперативният план е представен от фирмата-изпълнител като са определени броят на хората и машините, които ще участват в зимното почистване". Това каза инж. Ивайло Денчев - директор на ОПУ-Плевен на среща с журналисти.

През следващата седмица започват съвместни проверки с Пътна полиция, Гражданска защита и ДАИ за удостоверяване наличността и годността на техниката, като и доставянето на нужните количества пясък и сол. Резултатите от проверките ще бъдат представени в агенцията и ще бъдат обобщени, поясни инженер Ивайло Денчев.
Той уточни, че ако досега машините, участващи в снегопочистването са били около 150, с напредването на технологиите, от тази година са вкарани в експлоатация комбинирани машинии с гребла и опесъчаващо устрийство, което е довело до намаляването им на почти 130. При това, надеждата е ефектът да е да се повиши качеството на поддържането на пътищата.

Тази зима опорните пунктове за сигурност в Плевен се увеличават с един и от 15, след създаването на нов - на пътя Плевен-София, в близост до парк „Лавров", където Пътно управление има собственост, стават 16.
Там ще бъде настанен един временен опорен пункт, който да помага за нормалната поддръжка на главния път.
Инж. Ивайло Денчев обясни, че и тази година пясък ще се употребява на второ - и третокласната пътна мрежа, а с луга ще се обработват първокласните пътища.

„Пътно поддържане - 2010" е фирмата, която ще извършва поддръжката на пътната мрежа в Плевенска област, която представлява 800 км. от трето, второ и първокласната Републиканска пътна мрежа.
За тази година заявените обеми, които поддържащата фирма ще трябва да достави по заявени количества от Пътно управление - Плевен са 16 000 тона пясък и 8 000 т. сол, като изискването ще бъде при въвеждането на зимното поддържане 60% от тях да бъдат на опорните пунктове.

Най-вероятният срок за въвеждане на зимното поддържане според инж. Ивайло Денчев е 18 ноември. Той уточни, че това би означавало, че фирмата, поддържаща пътната мрежа има поне 90% готовност за това.