Междуучилищният център в Плевен отбеляза 40 г. юбилей
Междуучилищният център в Плевен отбеляза 40 г. юбилей / dariknews.archive

На 19 октомври Междуучилищният център за трудово-политехническо обучение в Плевен отбеляза 40 години от създаването си.

„Една народна мъдрост гласи: онова, което ми казваш, ще забравя. Това, което ми показваш - ще запомня и ще го разбера само ако го направя. Вече 40 години Междуучилищен център - Плевен прави обучението на учениците от 5 до 12 клас по предметите „Домашна техника и икономика/технологии. 40 години упорит труд, обучение в труд, себеотдаване и професионална работа". Това каза в поздравителното си слово директорът на центъра Боян Миразчийски.

Междуучилищният център в Плевен отбеляза 40 г юбилей
netinfo

Той припомни датата 19 октомври 1973 година, когато с решение на Окръжния народен съвет в Плевен се утвърждава изграждането на Междуучилищния център, по онова време към Техникума по механоелектротехника.

Центърът се обособява и като самостоятелно учебно заведение с основна задача да организира производственото обучение на учениците от гимназиите. Участие в осъществяването на тази задача взимат участие всички предприятия на територията на Плевен. В резултат към центъра се създават 15 производствени направления като машиностроене до обществено хранене и програмиране и започва обучението на първите 2145 ученици от 9 до 12 клас, разпределени в 128 групи.

Празникът за рождения ден на Междуучилищния център уважиха началникът на РИО-Плевен Албена Тотева, директори на учебни заведения в Плевен, както и партньори и приятели на Центъра.

Гост на събитието беше и Уве Хофер - изпълнителен директор на Занаятчийската камара на град Франкфурт на Одер - Германия.

В Междуучилищния център за трудово-политехническо обучение в Плевен се обучават 1860 ученици, разпределени в 144 групи. От тях 1716 са от 5 до 8 клас и 147 от 9 до 12 клас по различни професии.

Междуучилищният център в Плевен отбеляза 40 г юбилей
netinfo

Директорът на центъра Боян Миразчийски благодари на всички, включително и на чуждестранните партньори от Занаятчийската камара във Франкфурт на Одер - Германия, за оказаната подкрепа през годините.