Македонски полицаи гостуват в Плевен
Македонски полицаи гостуват в Плевен / Дарик Плевен

Работни срещи за обмяна на опит между български и македонски полицаи се провеждат в Плевен до 25 февруари, съобщават от пресслужбата на МВР в града. Посещението е организирано от Станислав Безовски от SEPCA - Асоциацията на директорите на полицията в Югоизточна Европа.

През 2009 година ОДМВР Плевен бе отличен с Наградата за най-добър проект по реализирането на модела "Полиция в близост". Проектните дейности включваха работа в училищна среда, медийна кампания и активност на полицията и неправителствения сектор за превенция на трафика на хора.

През 2010 година най-добър е проектът на Република Македония, разработен от Тони Станковски, Жаклина Просароска и Тони Алексовки от Сектор за "Полиция" - Бюро "Обществена безопасност" - Скопие и Цена Галовска и Розалита Дожгиновска от сектора за вътрешни работи - Скопие. Проектните дейности включват превенция на заплахите за младите хора - от пътни инциденти до грабежи, кражби, агресивност и злоупотреба с наркотици. Македонският екип е реализирал мероприятията в 8 училища в столицата Скопие сред ученици от 13 години до 18 години.

В Плевен гостите ще посетят както полицейски управления в Плевен и Белене, така и Центъра на работа с етническите малцинства. Ще им бъде представена дейността на Общинските комисии за ред и сигурност и ще получат превантивни и рекламни материали, свързани с прилагането на модела "Полиция в близост". В програмата са включени и посещения на музеи и уникалната Панорама "Плевенска епопея 1877".