manolova
manolova / dariknews.archive
При посещението си в Плевен омбудсманът на Република България Мая Манолова каза, че работниците от завод „Звезда“ - Долна Митрополия са част от няколкото хиляди работници, кoито са се обърнали към нея, защото имат да получават неплатени заплати по причина, че фирмите, в които са рабoтели са във фалит или е започнато производство по несъстоятелност или са прехвърлени на фирма на клошар, или просто се е укрил работодателят, за да не си плати дължимото, което хората са си изработили.

„След направен анализ на всяка една от тези жалби стана ясно, че трябва да се търси разрешение чрез промяна в законодателството. В продължение на една година се занимаваме с това, да убеждаваме депутатите, че трябва да се промени законодателството така, че хората да могат да си получат дължимите суми“, каза пред медиите Мая Манолова.

Тя посочи фрапантната хипотеза, която е масова за България, заради факта, че между прекратяването на договора на работника и откриване на производство по несъстоятелност със съдебно решение трябва да е изминал срок, не по-голям от три месеца.
"В случая става дума за един ден по-дълъг срок като масовото прекратяване на договорите в завод "Звезда" е от 27 март 2017 г., а на 28-ми юни е открито производството по несъстоятелност. Заради този един ден просрочие, нито един от тези хора не е получил гарантираното вземане от фонда“.

Манолова обясни, че процедурата се задейства в случаите, когато самият работодател е подал молба в съда и по този начин е съдействал за започването на производството. „В другите случай хората са останали на волята на някой кредитор, който да започне някога производство, или евентуално да има произнасяне от съда, но този срок от три месеца правеше тази хипотеза неработеща. Затова с окончателните промени в закона се дава възможност, Фондът за гарантиране на вземания да изплати на всички работници, които имат прекратени трудови договори и дължими суми след 1 февруари 2015-та година, независимо от останалите срокове, безусловно. Заради тази промяна в закона, Фондът е длъжен да заплати на съкратените работници на 27-ми март всички дължими суми от заплати, плюс обезщетения, а на останалите, които са получили частично обезщетение, пълният размер на работните заплати, плюс дължимите обезщетения.

Мая Манолова каза, че срещата в Плевен е била наложителна, за да се изясни конкретиката на случаите, да се направи среща с НОИ и още в понеделник – 12-ти март, хората да могат да предявят исканията си пред Фонда и да може тези близо 70 души от Завод „Звезда“ да бъдат изцяло обезщетени от Солидарния фонд, който съществува в България за подкрепа на работници при фалит на предприятия. Омбудсманът поясни, че този фонд до сега не е изплащал или нищо, или минимални обезщетения „заради абсурдните законови ограничения“.

„От тук нататък, срокът вместо три ще бъде 12 месеца и ще отпаднат редица други бюрократични изисквания така, че работниците да бъдат максимално улеснени, когато има суми за изплащане от техен фалирал работодател“.  
Нови правомощия има и Инспекцията по труда и в случаите, когато не се е намерил кредитор, който да започне производство по несъстоятелност, това ще може да направи Инспекцията от името на работниците.
„Надяваме се, че по този начин сме направили работещ Фонда за гарантиране на вземания“, каза Мая Манолова като добави, че промените са в сила от средата на февруари тази година.
Тя уточни, че това което работниците могат да си поискат от Фонда е до 6 неплатени заплати на стойност до 1200 лева за всяка една от тях, плюс обезщетенията. Процедурата включва последващи действия от страна на Фонда за гарантиране на вземанията, с които да си възстанови сумите от работодателя.
80 000 лева са дължимите суми към работниците в Завод „Звезда“, които са само за неизплатени трудови възнаграждения и не включват обезщетенията, уточни омбудсманът.

Мая Манолова отбеляза ефекта, който се очаква след направените промени в законодателството:
„Запушихме възможността, една фирма да бъде продадена на социално слаб или на клошар с цел избягване на задължения. Предвидиха се и ограничения за участие в обществени поръчки от некоректни работодатели.
Другата цел на обиколките ми в страната е да се създаде една обществена нетърпимост към некоректните работодатели, които могат да се отнасят към работниците си като към вещи“.
Омбудсманът каза, че в офиса й има постъпили и други сигнали срещу работодатели от Плевен, като по тях се извършват проверки от Инспекцията по труда.