/ dariknews.archive
„Кампанията, която стартира преди две години от Плевен започна съвсем спонтанно, но се оказа една от много смислените каузи на омбудсмана. Наистина натрупахме опит през тези две години за това, как се провежда национална благотворителна кампания и как да стигнем до по-голям кръг от хора и до социално ориентирания бизнес така, че да отделят средства, да дарят за светлия празник Великден за възрастните хора на България.

През двете издания на кампанията събрахме по около един милион лева – в пари и в храни, тъй като има паралелна кампания „Купи, дари“, която е в големите хранителни магазини. Това ни даде куража и самочувствието да продължим и тази година". Това каза в Плевен омбудсманът на Република България Мая Манолова.

Тя се обърна към всички граждани на Плевен и на община и област Плевен, да подкрепят своите пенсионери като всеки преведе сума, която е по възможностите му по банковата сметка на кампанията.

Тя може да бъде намерена на сайта на омбудсмана и на сайта на БЧК. Също така гражданите могат да даряват и чрез SMS кампанията 1255, която е  в подкрепа на пенсионерите за Великден.

Мая Манолова припомни, че преди началото на кампанията преди две години, плевенчанката Снежи Кежева е обяснила как пенсията й превишава прага за получаване на добавки с няколко стотинки, като в този праг влизат и парите, които тя трябва да получава като помощ за това, че е лице с увреждане, и че е несправедливо да не получи тази така или иначе малка надбавка от 40 лева, която дава правителството.

Омбудсманът коментира, че всички правителства в последните години, независимо дали служебни или редовни дават надбавки само на част от пенсионерите, до определен таван.

„Очевидно е, че това са възможностите на държавата, но ние като граждани и като общество имаме задачата да се грижим за нашите пенсионери. За мен не знам, кое е по-ценно – дали сумата пари, която е събрана или това, че хиляди хора проявиха, доброта, съпричастност и дариха по лев, два или пет за хора в беда. Според мен събуждането на доброто има по-голямо значение за нас като общество.

Освен това аз не съм сигурна, за кого е по-важна кампанията – за пенсионерите, които ще имат повече продукти на трапезата на Великден или за тези, които са дарили, защото да дариш на някого наистина ти дава чувство за радост и съпричастност и удовлетворение, каквито нищо друго не може да ти даде“, каза Мая Манолова.

Тя отново призова плевенчани да дарят в навечерието на големия християнски празник Великден по 5 или 10 лева в банковата сметка на кампанията.